Gul buss på gata i Sunne

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anropsstyrd buss kan bli framtidens kollektivtrafik på flera orter i Värmland i framtiden. Hör Region Värmlands trafikchefs tankar om buss på beställning i videon. Foto: SVT

X-linjen kan spridas till fler värmländska orter

Uppdaterad
Publicerad

Buss på beställning i stället för traditionell linjetrafik. Den modellen har testats i Sunne under två perioder och nu ska den utvärderas.

– Jag ser att vi kan ha den här lösningen i många delar av Värmland, säger Markus Bergman som är Region Värmlands trafikchef.

Den senaste testperioden med anropsstyrd buss, en så kallade X-linje, avslutades i helgen och även om testet ska utvärderas innan några beslut tas om framtiden pekar det mesta mot en fortsättning.

– Jag är otroligt nöjd, säger Region Värmlands trafikchef Markus Bergman.

Enligt Värmlandstrafik var det under våren som mest knappt 50 personer som nyttjade X-linjen i Sunne under en vecka. Under sommarperioden gick antalet upp till nära 230 resenärer som mest.

Säffle först ut

Modellen med anropsstyrd buss har tidigare införts i Säffle – men med en betydande skillnad. I Säffle har en stadsbuss i linjetrafik ersatts med en anropsstyrd buss medan satsningen i Sunne gått ut på att utnyttja exempelvis skolbussar.

– I Säffle nästan tiodubblade vi resandet, säger Markus Bergman.

I december 2027 ska Region Värmlands nästa stora kollektivtrafikupphandling vara klar vilket innebär att det är först då som buss på beställning kan bli ett permanent alternativ i Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.