Det har gått ett par veckor sedan det uppdagades att det fanns vägglöss i hemtjänstens personalutrymmen på serviceboendet Uranus i Kristinehamn. Sedan dess har personalutrymmena genomgått en omfattande sanering med både värmebehandling och kemisk bekämpning.
– De lokalerna ser vi som färdigsanerade just nu och strax kommer vägglushunden. Då kan vi förhoppningsvis friskriva lokalerna ,säger skadedjursteknikern Per Samuelsson.
Hur viktigt är hundens arbete i sammanhanget?
– I den här typen av verksamhet är det jättesvårt för mig att hitta vägglöss på grund av möbelval och liknande. Det går inte att vara utan den här.
Hur säker kan du vara på att hunden gör jobbet, då?
– Jag känner mig i stort sett hundraprocentigt säker på hundens kompetens. Det är precis som med polisen och tullen som litar på sina narkotika- och bombhundar, vi litar på vägglushundarna, säger Per Samuelsson.
Vid tiotiden på tisdagsförmiddagen dyker så hundföraren Mona Ghalayini och jaktcockerspanieln ZickZack upp vid serviceboendet. Redan när paret gör entré vädrar ZickZack ivrigt men Mona Ghalayini har ingen brådska med att låta hunden söka.
– Vi går först in och kontrollerar att rummen är sökbara, att det inte finns något där som hunden kan skada sig på och sedan tar vi ut personerna som finns i rummet innan vi kör igång med söket, förklarar hon.
Markerar för vägglöss
Väl inne i de utrymmen som ska sökas genom på serviceboendet Uranus dröjer det inte länge innan ZickZack markerar. Vid ett soffhörn i hemtjänstpersonalens lunchrum lägger sig ZickZack platt på golvet.
– Man brukar ju göra jämförelsen att om en hunds luktsinne är stort som en fotbollsplan så är det mänskliga luktsinnet som ett frimärke.För en hund luktar en vägglus ganska starkt. Och vi har märkt att när vi kommer in i ett rum med mycket vägglöss så kan vi också känna doften av dem. Det är inga problem alls för en hund att hitta en vägglus, säger Mona Ghalayini.
”Snart borta”
Vägglushundarna är tränade att bara markera för levande vägglöss. Och efter ZickZacks sök i personalutrymmena står det klart att det fortfarande finns levande vägglöss i personalutrymmena, åtminstone i en av sofforna.
– Det finns tydligen någon vägglus kvar men jag är säker på att de tämligen snart är borta eftersom det är väldigt nyligen vi behandlat här, säger skadedjursteknikern Per Samuelsson.
Den behandlingen tar sin tid, alltså?
– Ja, det är så att vägglössen sitter still och smälter maten i upp till 14 dagar. Först efter det börjar de röra på sig och kommer då i kontakt med bekämpningsmedlet och då ska det vara slut med dem.
Samtliga lokaler ska saneras
Beskedet om att det fortfarande finns vägglöss kvar i personalutrymmena på serviceboendet är inte direkt upplyftande för hemtjänstchefen i Kristinehamn. Men hon tar ändå det hela med ro.
– Det blir ytterligare en sanering med värmebehandling och så. Sedan tänker vi att vi ska ha ytterligare en tillsyn om några månader så vi släpper inte det här nu, säger Ann-Charlotte Brattström som är chef för hemtjänsten.
Och det är inte bara serviceboendet Uranus som är föremål för sanering. Hemtjänstens bilar och samtliga hemtjänstlokaler i staden Kristinehamn kommer också att genomgå kontroll och vid behov saneras.
– Eftersom det här handlar om allmänna lokaler med stort inflöde av äldre personer och personal så behöver vi tänka så utifrån ett säkerhetsperspektiv, säger Ann-Charlotte Brattström
Det här är vägglöss
Den som reser utomlands eller handlar begagnade möbler kan riskera att få med sig vägglöss hem. Vägglöss är blodsugande. Vanliga symptom på vägglusförekomst är svullnad och rodnad tillsammans med viss smärta och klåda till följd av vägglössens bett och framfart. Dagtid tillbringar de i springor i sängbottnar eller möbler. Under nattens mörka timmar kommer de fram och uppsöker en lämplig värd, ofta en sovande människa, som de kan suga blod av. Vägglöss kan man inte bli av med på egen hand. Kontakta oss därför så fort som möjligt så att en professionell sanering kan göras.
Källa: Anticimex