100-årig kyrka säljs ut i Olsfors – har för stora renoveringsbehov

Publicerad

Olsfors kyrka byggdes för över 100 år sedan av Olsforsborna själva. Nu är kyrkan i så dåligt skick att kyrkorådet och Svenska Kyrkan tvingas sälja den – det är enligt dem inte ekonomiskt hållbart att bevara den.

– Det är väldigt, väldigt sorgligt, säger Annika Malm, kyrkorådets ordförande i Bollebygds pastorat.

Den lilla kyrkan som ligger på en liten kulle i Olsfors utanför Borås har länge kämpat med stora renoveringsbehov. Taket läcker in, fasaden är trasig och inredningen skulle successivt behöva bytas ut – men det finns inga pengar. Pastoratet i Bollebygd har haft dålig ekonomi en längre tid och som en del i att få ordning på det säljer man nu av fastigheter som man inte har möjlighet att ta hand om.

– Vi har full förståelse för att det här rör upp känslor, det här är ju inte något som någon inom verksamheten vill ta ett beslut om, säger kyrkorådets ordförande Annika Malm som representerar Öppen kyrka (ÖKA).

”Ingen bryr sig”

Margareta Nyström har bott i Olsfors i hela sitt liv och hon känner sig ledsen och besviken över beslutet.

– Folk har gett upp, det är ingen som bryr sig om den här kyrkan längre, den har fått förfalla, säger hon.

Hundratals underskrifter

I ett försök att bevara kyrkan har hon gjort en namninsamling som i dagsläget är uppe i ett par 100 underskrifter.

– Vi måste hålla ihop i församlingen och fortsätta gå hit när det är saker här, säger hon och blir berörd när hon blickar ut över de tomma bänkraderna.

– Det är min kyrka det här och nu ska den säljas, säger hon.

I takt med att färre går till kyrkan och att allt fler väljer att gå ur Svenska Kyrkan finns det mindre pengar och Annika Malm tror att by-kyrkorna och kapellen kommer att försvinna helt inom bara några år.

– Det är fastigheter och personal som kostar pengar och i hela Sverige kommer Svenska kyrkan att få prioritera framöver, säger Annika Malm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.