80 procent av ålgräset på södra Bohusläns havsbotten har försvunnit de senaste tio åren. Att Ålgräset försvinner ger stora konsekvenser, då det är en viktig uppväxtmiljö för fiskar, stabiliserar havsbottnarna och gör vattnet klart.
”Mycket oroande”
För att stoppa utvecklingen har nu länsstyrelsen och forskare på Göteborgs universitet tilldelats 11 miljoner kronor i ett fyraårigt projekt för att hitta metoder som ska rädda havsväxten.
– Miljön är idag så dålig i dessa områden att inte ens restaurering av ålgräs är möjligt där längre. Situationen är mycket oroande och det är av största vikt att skydda återstående ängar, säger Per Moksnes, forskare vid Göteborgs universitet som lett forskningen med att utveckla restaureringsmetoder för ålgräs i Sverige, i ett pressmeddelande.
Tillfälliga barriärer mot algmattor
Under 90-talet försvann stora delar av ålgräset främst på grund av övergödning – men även om övergödning minskat har växten inte kommit tillbaka. I stället har det fortsatt att dö ut.
Forskarna hoppas nu att ålgräset kan återetableras genom metoder som bland annat sandtäckning, tillfälliga barriärer mot drivande algmattor tillsammans med återplanetering.
Pengarna betalas ut av Havs- och vattenmyndigheten och Europeiska havs- och fiskerifonden.
Fakta: Ålgräs
Är en av de fyra arter sjögräs som finns i Sverige, och är den vanligaste.
Finns utmed kusten från Strömstad upp till Stockholms norra skärgård.
Ger skydd mot rovdjur för mindre fiskar och kräftdjur.
Stabilserar botten och dämpar vågor och strömmar.
Skyddar stränder mot erosion och gör vattnet klarare.
Tar upp näringsämnen från vattnet och minskar effekten av övergödning.
Stora mängder kol tas upp och lagras i ålgräsängar – vilket minskar klimatförändringen.
I Västerhavet gynnas flera arter av ålgräsängar – till exempel stensnultra, skärsnultra, kantnålsfisk, juvenila ål och torskfisksarter.
Källa: Hav- och vattenmyndigheten