Till vänster: skyddväst. Till höger: En hand håller en kniv.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här kan du läsa utdrag ur chattarna mellan 16-åringen och hans vänner. Foto: Polisens förundersökning

16-årig pojke döms för att ha planerat skolattack i Göteborgsområdet

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen meddelades domen mot en 16-årige pojke som stått åtalad för att ha planerat en dödlig skolattack mot en högstadieskola i Ale kommun. Straffet blir ungdomsövervakning i tio månader.

Den 16-årige eleven var åtalad vid Alingsås tingsrätt för att ha planerat en skolattack i våras.

Pojken döms för förberedelse till mord till ungdomsövervakning i tio månader, vilket var åklagarens linje. Tingsrätten skriver att om pojken, som var 15 år vid planerandet, hade varit vuxen och hade fullbordat attacken hade straffet blivit lägst tio års fängelse. Ungdomsövervakning är ett relativt nytt straff och kan innebära att den dömde övervakas med fotboja.

Han döms också för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, men frikänns för brott mot vapenlagen. Pojken förnekar försök till mord, men har erkänt de andra brotten.

– Det har rört sig om rena fantasier, inget som skulle bli verklighet, säger advokat Carl Jernström, som ännu inte bestämt om han ska överklaga.

Domaren anser dock att det var nära verkligheten.

kvinna utanfor tingsratten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Fernqvist, domare Alingsås tingsrätt, berättar hur rätten resonerat. Foto: svt

Pojken ska också betala 52 800 kronor i skadestånd till en utpekad elev som ska ha varit måltavla för attacken. Elevens skolschema fanns sparat i pojkens dator. 

16-åringen beskrivs leva under ordnade förhållanden och ska under hösten ha börjat gymnasiet.

Upptäcktes efter tips

Efter ett tips till polisen fann de under husrannsakan knivar, skyddsväst och en mask med döskallemotiv, tillsammans med högerextrema anteckningar och nazistiska symboler. Polisen hittade även explosiva varor i form av svartkrut och två patroner.

I husrannsakan hittades även en namnlista på utvalda personer från skolan som var märkta med ”döda” eller ”skada”.

Inspirerad av tidigare dåd

”Jag ska göra en Trollhättan,” skrev pojken i en chatt, en referens till skolattacken som ägde rum där 2015.

Enligt utredningen var pojken i kontakt med två personer tidigare dömda för skoldåd – en för knivattacken mot en lärare och elev i Kristianstad förra året och en annan för en liknande händelse i Eslöv 2022, då en lärare knivhöggs.

16-åringen skrev även från ett anonymt konto på Tiktok: ”Den 11 maj kommer jag göra Sverige svenskt igen”.

Fakta: ungdomsövervakning

  • Lagen om ungdomsövervakning trädde i kraft 1 januari 2021.
  • De som kan dömas till ungdomsövervakning är unga, i huvudsak personer mellan 15 och 17 år, som har begått ett allvarligt brott eller som har upprepad brottslighet.
  • Ungdomsövervakning ska pågå under som lägst sex månader och som högst ett år.
  • Den dömde förbjuds att lämna bostaden på helgkvällar och helgnätter. I vissa fall införs andra begränsningar i hur den dömde får röra sig i samhället, till exempel en skyldighet att vara på en viss plats eller ett förbud att vara på en viss plats.
  • Personen övervakas normalt med fotboja.

Källa: Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.