Det var i mitten av oktober som fotbollsklubben Qviding upplät sina lokaler för ensamkommande flyktingbarn. Nättidningen Spanaren avslöjar i sitt senaste nummer att Qvidings faktura till kommunen landar på 166 950 kronor för 30 sovplatser under tolv dagar. Därutöver gällde fakturan mat till de volontärer som ställt upp för att hjälpa barnen till rätta.
Tidningen skriver att ”De ensamkommande barnen ger klubben ett bra tillskott till kassan. Det behövs eftersom klubben har stora skulder efter avslöjandet om bidragsfusk.”
Felaktiga bidrag
Det var tidningen Göteborgs-Posten som i en granskning avslöjade att klubben fått ersättning för påhittade aktiviteter som ospelade cuper och träningsläger.
Riksidrottsförbundet krävde tillbaka drygt niohundratusen kronor av klubben en summa som senare skrevs ner till 600 000 kronor. Även Göteborgs stad krävde tillbaka 100 000 kronor för felaktigt utbetalade bidrag.
Standardpris
Enligt Veronica Morales på sociala resursförvaltningen är summan Qviding får för att ta emot de ensamkommande flyktingbarnen deras standardpris.
– Det är det pris vi brukar betala för kost och logi för barn som är på lägerverksamhet till exempel, säger hon till GT.
Att Qviding utreds för grovt bedrägeri och ska betala tillbaka 100 000 kronor till Göteborgs stad för att de lurat till sig bidrag, var inget social resursförvaltningen tog hänsyn till när beslutet togs om att samarbeta med fotbollsklubben.
Enligt Qvidings klubbdirektör Tomas Gustafsson är det inte ekonomiska anledningar som ligger bakom flyktingmottagandet i klubbanläggningen. De har inte heller satt priset för platserna själva.
– Vi får en ersättning från sociala resursförvaltningen i Göteborgs stad som de bestämmer. De bestämmer också vad vi ska göra för pengarna, säger Tomas Gustafsson till GT.
Största föreningen
Sett till antalet rapporterade aktiviteter är Qviding FIF Göteborgs absolut största idrottsförening. I snitt har spelare i Qviding varit dubbelt så aktiva som spelare i andra stora klubbar.
Men efter att Göteborgs-Posten granskat föreningen och visat på uppblåsta siffror bidragsansökningarna har Riksidrottsförbundet sett över ansökningarna för hösten 2013 och våren 2014.