Den fjärde juli sköts en ung man till döds med elva skott utanför sin bostad i Göteborg. Den mördade var en avhoppare som bodde i en lägenhet han fått via socialtjänsten, då han ville lämna sitt kriminella liv.
En 17-årig kille dömdes nyligen, mot sitt nekande, vid Göteborgs tingsrätt för mordet. Straffet blev sju års fängelse.
”Möjlig utförare”
17-åringen fanns på polisens radar sedan tidigare och ansågs vara en möjlig utförare för våldsdåd åt ett nätverk i Södra Biskopsgården.
Han är också dömd för två fall av narkotikabrott och hade ungdomskontrakt med Mini-Maria – för att få honom att sluta med droger och få ett större konsekvenstänk.
Nu kan SVT berätta att 17-åringen var på polisförhör, för ett misstänkt narkotikabrott, bara timmar innan han utförde mordet. Där var även socialtjänsten, advokat och hans mamma närvarande.
– Det är en utmaning att avgöra när det är en person som riskerar att fortsätta sin brottslighet eller när våra insatser tillräckliga, säger Marie Larsson.
Hon har själv inte varit inblandad i det enskilda ärendet men har följt flera liknande fall.
LVU inte självklart alternativ
Men han fanns på både socialtjänstens och polisens radar. Hade man kunnat göra något annorlunda för att förhindra detta?
– Frågan är vad vi har haft för förutsättningar. De gångerna när vi lyckas så syns inte det.
För henne är inte ett omhändertagande enligt LVU ett självklart alternativ. På institutioner som Sis eller HVB-hem finns även där en problematik, berättar hon.
– Då har vi det dilemmat att man lär sig ännu mer om att begå brott, för att man hamnar på ett ställe med likasinnade.
SVT har sökt polisen som tackar nej till att medverka i en intervju.