1800 ton sand i ett tio centimeter tjockt lager läggs nu ut på en hektar havsbotten vid Lilla Askerön mellan Tjörn och Orust i Bohuslän. Allt i ett försök att rädda ålgräset, som är viktigt för den biologiska mångfalden bland annat som barnkammare för fisk.
– Från Göteborg upp till Stenungsund har vi förlorat nästan 90 procent av allt ålgräs och det går inte att restaurera med vanliga metoder. Det verkar nästan kört, säger Per Moksnes, marinforskare vid Göteborgs universitet.
Det är bland annat på grund av övergödning, överfiske och exploatering av grunda havsbottnar som ålgräsängarna går förlorade.
Sista hoppet
Man kan inte direkt plantera ålgräs i vattnet då det är för grumligt i vattnet. Därför lägger man nu först ut sand som skall stabilisera botten och minska grumligheten. Först efter det skall dykare plantera nytt ålgräs på platsen och till hösten vet man om metoden fungerar.
– Det här är liksom sista hoppet att vända trenden och få tillbaks ålgräset igen. Så på det sättet är det ett väldigt viktigt projekt, säger Per Moksnes.
Projektet kostar drygt 5 miljoner kronor och finansieras av EU och Havs- och vattenmyndigheten.