20-åring döms till livstids fängelse för gymmordet i Tuve

Uppdaterad
Publicerad

Den 20-åring som åtalades för mordet på ett gym i Tuve i april har dömts till livstids fängelse. En vän till honom döms även till ett års fängelse för grovt skyddande av brottsling.

Det var på kvällen den 28 april som en maskerad gärningsman gick in på Nordic Wellness i Tuve och sköt en 25-åring som stod och tränade. Åklagaren har tidigare beskrivit händelsen som en ren avrättning och ett särskilt hänsynslöst brott.

Tingsrätten går nu på åklagarens linje och menar att det var den åtalade 20-åringen som begick mordet.

Händelsen fångades på film

Hela händelsen fångades av gymmets övervakningskameror. Från filmerna kan man se hur han tar sig in på gymmet och går fram mot 25-åringen. Han skadar sig på en skivstång på vägen in. När han kommer fram till 25-åringen skjuter han honom i huvudet och senare går han närmare för att dubbelkolla att han har träffat.

Det har han och 25-åringen som träffas dör direkt.

Tvättade brottskläder hos en kompis

Ett par timmar efter händelsen hittas mördaren i källaren hos en vän. Där hittade polisen även en tvättmaskin med kläder som var identiska med de som gärningsmannen hade haft på sig. 20-åringen hade också en skada på samma plats på benet som gärningsmannen skadade sig på inne på gymmet.

Vännen uppgav inte för polisen att mördaren befann sig i bostaden. Han döms nu till fängelse i ett år för grovt skyddande av brottsling.

Motivet oklart

Något tydligt motiv klargjordes inte under rättegångsförhandlingarna men åklagaren tror att det funnits en blodig konflikt mellan mördaren och den mördade.

20-åringen döms nu alltså till livstids fängelse för brottet, något som är möjligt på grund av att straffrabatten för unga slopades tidigare år.

– Vi kommer överklaga domen, säger försvarsadvokat Patrik Kristiansson, som dessutom menar på att straffet för brottet borde bli kortare.

De båda dömda nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.