Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

400 elever i stort ljudexperiment på Ullevi

Uppdaterad
Publicerad

Beeeep! När tonen ljuder på arenan Ullevi reagerar 400 mellanstadieelever med färgskyltar. Tanken är att eleverna genom experimentet ska lära sig mer om ljud. 

– Det var väldigt kul, säger Alma Helling, elev Aspenässkolan 5A.

Vetenskapsfestivalen i Göteborg har inletts. Under pampig musik tågade elever in på Ullevi i Göteborg för att medverka i ett storskaligt experiment. Uppdraget för de 15 skolklasserna var att med hjälp av forskare från Göteborgs universitet visa hur ljudvågor sprider sig.

Filmades av drönare

Efter ett varv på löparbanan får eleverna instruktioner om att ställa ut sig på den stora gräsmattan. Vid en övning står de diagonalt från ena hörnet till det andra. När en signal ljuder vänder de, efter hand som de nås av signalen, på skyltarna och en vågliknande rörelse från gult till blått uppstår, vilket filmas av en drönare.

Lär sig om ljud

Eleverna kommer att få en film att titta på i efterhand. 

– Då får de lära sig mer om ljud och dess egenskaper och hur det breder ut sig, säger Madeleine Koncilja, programansvarig Vetenskapsfestivalen 

I klippet ovan kan du se hur experimentet gick och höra vad eleverna tyckte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.