4000 lärare utan jobb i Finland

Publicerad

I Sverige saknas lärare. I Finland räcker inte jobben till alla. Utbildade lärare får nöja sig med vikariat. Fasta tjänster är eftertraktade.

– Det kan vara 60-70 sökande på en tjänst, säger Anders Rusk på fackförbundet OAJ.

I Sverige talas det om en akut lärarbrist. Grannländerna brottas med motsatta problem. I Finland är 4000 grundskole- och gymnasielärare utan jobb.

– Arbetslösheten har ökat under de senaste åren, i takt med att årskullarna minskat, säger Anders Rask, internationell koordinator undervisningssektorns fackförening, OAJ.

Räknar man även med de 3000 arbetslösa universitets- och yrkeshögskolelärare, så landar arbetslösheten på sju procent, enligt siffror från Arbets- och näringsministeriet i Finland. Under sommaren stiger den till 13 procent.

– Många får bara vikariat från terminsstarten i augusti till slutet på maj och blir utan lön under sommarmånaderna. Det här är något som vi i facket är kritiska till, säger Anders Rusk.

Hård konkurrens om jobben

Han berättar att en nyutbildad lärare, som saknar erfarenhet, kan få vänta i flera år på att erbjudas en fast tjänst. Samtidigt finns det stora regionala skillnader. I området kring huvudstaden Helsingfors råder en viss brist på lärare.  I staden Vasa är det däremot hård konkurrens om de lediga jobben.

– Där får vikariat som annonseras ut behöriga sökande. Och de fasta tjänsterna kan ha 60-70 sökande, säger Anders Rusk på fackföreningen OAJ.

Brist på mattelärare

Det ser också olika ut, beroende på vilket ämne man utbildat sig för att undervisa i.

– Det finns till exempel en brist på matematiklärare medan det finns för många historielärare, säger Anders Rusk.

Flera svenska kommuner ser nu sin chans att locka till sig finska lärare, som behärskar svenska. Borås stad har redan gett sig iväg på jakt i Åbo. I slutet av månaden åker Malmö, Eskilstuna och Örebro till Vasa för att arrangera en rekryteringsmässa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.