Anders Kindbom, Magnus Ljung och Per Gustafsson framför stenen som restes till minne av de stora protesterna mot uranbrytning 1976.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Kindbom, Häggums hembygdsförening, Magnus Ljung, Falbygdens naturskyddsförening och Per Gustafsson från Hela Sverige ska leva, kräver tillsammans med 22 andra föreningar att kommunerna säger nej till uranbrytning i Ranstad. Här framför stenen som restes till minne av de stora protesterna mot uranbrytning 1976. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

25 föreningar bakom upprop – vill förhindra uranbrytning i Ranstad

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna driver på i frågan om att tillåta uranbrytning i Sverige. Det har fått nygamla protester att blossa upp i Skaraborg där 25 föreningar nu ställer sig bakom ett upprop för att stoppa planerna.

– Vi vill att kommunerna tydligt ska markera att de inte kommer att tillåta uranbrytning i de här bygderna, säger Per Gustafsson, en av initiativtagarna till uppropet.

Uranbrytning är förbjuden i Sverige sedan 2018, men den nuvarande regeringen har uttalat sig positiv till nya svenska kärnkraftverk och från Sverigedemokraterna har det kommit påtryckningar om att Sverige borde tillåta uranbrytning igen.

I Ranstad, mellan Skövde och Falköping, finns en av de större uranfyndigheterna i Sverige. På 60-talet bröts uran ur ett dagbrott men verksamheten stoppades eftersom det inte var lönsamt.

På 70-talet bidrog massiva protester från lokalbefolkningen till att stoppa planerna att återuppta uranbrytningen på orten, bland annat förmåddes Skövde och Falköping lägga in in kommunala veton mot brytningen.

Vill skydda västgötabergen

Nu tycks historien upprepa sig. 25 föreningar, från svampklubbar till Naturskyddsföreningen, ställer sig nu bakom ett upprop mot uranbrytning för att ”än en gång skydda västgötabergen”. Oron är stor för negativa effekter på miljö och kulturvärden.

– De kommuner som kan berörs av uranbrytning i västgötabergen är Falköping, Skövde, Skara och Tidaholm, säger Per Gustafsson, ordförande i Hela Sverige ska leva Skaraborg.

SD vill tillåta brytning

Riksdagsman Tobias Andersson (SD), ordförande i näringsutskottet och bördig från Skövde, har en helt annan uppfattning i frågan. Han vill göra uranbrytning tillåtet igen, men menar att tillståndsprocesserna kommer att säkra att verksamheten inte blir farlig.

– Om vi legaliserar brytning av uran på nytt och någon vill bryta i Ranstad, då ska det prövas utifrån bland annat miljöbalken och kärntekniklagen. Får man de tillstånd som krävs får man bryta även där, säger Tobias Andersson till SVT.

I klippet nedan: Så skulle Ranstad ge Sverige uran till atombomb och kärnkraft

De 25 organisationerna bakom uppropet

Hela Sverige ska leva Skaraborg

Skaraborgs Bygdegårdsdistrikt

Skaraborgs Naturskyddsförening

LRFs kommungrupp i Falköping

LRFs kommungrupp i Tidaholm

Allas Hus i Borgunda

Broddetorpsortens Hembygdsförening

Brunnhems Hembygdsförening

Dimbo Byalag

Falbygdens Naturskyddsförening

Fridene Fröjered Korsberga Hembygdsförening

Grästorps Naturskyddsförening

Håkantorps Bygdegårdsförening

Hångsdala Samhällsförening

Häggums hembygdsförening

Lidköpings Naturskyddsförening

Odlarföreningen Små frön, Broddetorp

Qvinnovindar

Segerstads Hembygdsförening

Skultorps Hembygdsförening

Skörstorps Bygdegårds- och Hembygdsförening

Skövde Naturskyddsförening

Stenstorpsortens LRF-avdelning

Sätuna Bygdegårdsförening

Västgötabergens Svampklubb

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.