”Det finns mycket missuppfattningar kring 5G och riskerna kring det och det kan hindra utvecklingen”, säger Erik Ström, professor elektroteknik Chalmers. Foto: Privat/SVT

5G-forskaren: ”Utbyggnaden kan försenas av konspirationsteorier”

Uppdaterad
Publicerad

5G-nätet och dess utbyggnad planeras till stor del från Västsverige. En av de främsta experterna är årets William Chalmersföreläsare Erik Ström. I veckan höll han en stor föreläsning på högskolan och ett av hindren för utvecklingen menar han är de växande konspirationsteorierna kring tekniken.

Göteborg och Lindholmen är lite av navet i den svenska 5G-utvecklingen. Här finns Ericsson med sin antennforskning och i de EU-projekt som lett fram till bland annat 5G-systemet har Chalmers medverkat.

Där, vid institutionen för elektroteknik, jobbar Erik Ström. Han oroar sig för samhällsutvecklingen med utbredda konspirationsteorier kring bland annat 5G.

 – Det finns mycket missuppfattningar kring 5G och riskerna kring det och det kan hindra utvecklingen, säger Erik Ström, professor i elektroteknik på Chalmers.

”Koppling mellan 5G och corona”

I Sverige florerar konspirationsteorier på internet om ett samband mellan coronapandemin och det mobila 5G-nätets utbyggnad. I Storbritannien har ett flertal mobilmaster satts i brand efter att teorierna fått allt större spridning. Så långt har det dock inte gått i Sverige. Anhängarna menar att 5G försvagar immunförsvaret och att coronaviruset kan spridas via 5G-nätet. Men forskare förnekar att det finns någon koppling, så också Erik Ström.

 – Två saker händer samtidigt. Utbrott av corona samtidigt som utrullningen av 5G, då menar man att det ena beror på det andra, men då skulle man ju kunna säga att 5G är på grund av corona, det finns ju ingen som helst koppling.

 Var tror du dessa tankar och teorier kommer i från?

 – Det finns ju en oro att detta är en manipulation från främmande makter som inte vill oss väl, men det kan också bottna i en genuin oro för teknik som finns hos människor. Fokus för oss blir ju att parera detta med fakta istället, säger Erik Ström.

Hör mer om hans oro i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.