Adam Edvardsson står bland höstlöven vid hemmet i Jörlanda.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det byggs upp lite inre panik i att jag inte vet vad jag ska göra, berättar Adam Edvardsson om ensamheten. Foto: Amorina Ahlsell

Adam hade svårt att få vänner – var tredje ung besväras av ensamhet

Publicerad

Var tredje ung vuxen besväras av ensamhet och isolering, enligt en enkät från Folkhälsomyndigheten.

– Det är väldigt svårt att prata om, säger Adam Edvardsson som medverkar i dokumentären ”Vänner sökes”.

I ett hus utanför Jörlanda, omgiven av djurhagar och höstklädda träd, ligger 23-åriga Adam Edvardssons hem. Adam har länge känt sig ensam och haft svårt att få vänner. Att vara uppvuxen på landsbygden tror han bidrar till ensamheten som han upplevt.

– Landet är fantastiskt på många sätt, att bo nära naturen och så men det är också väldigt långt till kollektivtrafik och sociala mötesplatser. Man är ganska låst.

Att våga prata om sin ensamhet kan vara svårt. Oron över vad folk ska tycka är något som Adam själv brottats med. Han bröt sin tystnad och delade sina tankar om ofrivillig ensamhet i dokumentären ”Vänner Sökes” som nyligen hade premiär på SVT.

– Jag har reflekterat mycket över de kommentarer som kommit in och det är egentligen att det är väldigt många som känner som jag. Det har gjort att jag känner mig lite mindre ensam i de här tankarna och känslorna.

Vanligt bland unga

Upplevd ensamhet är vanligast bland unga vuxna och de äldsta, enligt Folkhälsomyndighetens senaste nationella folkhälsoenkät. Var tredje person mellan 16-29 år upplever att de besväras av ensamhet och isolering.

Adam säger att han fått kommentarer efter dokumentären om att hans ensamhet inte är lika allvarlig just eftersom han är ung.

– Liksom ”han har ju inte varit ensam hela livet”, men är man 23 år gammal så är ju det hela mitt liv. En yngre persons ensamhet är absolut lika viktig som en äldre persons.

Att bryta ensamheten

Ofrivillig ensamhet kan leda till både psykiska och fysiska besvär. Adam tipsar om att våga sätta ord på den för att ändra på sin situation.

– Våga börja prata om det. Berätta för någon att du är ensam. Kanske berätta för din familj eller lärare i skolan.

Själv har Adam börjat studera på folkhögskola sedan dokumentären spelades in, vilket gett ett nytt socialt sammanhang.

– Våga ta steget att börja i någon aktivitet eller gå på konserter. Gå och gör saker själv. För det kan också mynna ut i att man faktiskt träffar andra människor med samma intresse.

Hit kan du vända dig om du är ensam

BRIS

För dig under 18 år. Telefon: 116 111 eller chatta på bris.se.

Jourhavande kompis

Chatt för dig under 25 år som drivs av Röda Korsets ungdomsförbund. Chatta på jourhavandekompis.se.

Jourhavande medmänniska

Jourtelefon för dig som behöver prata med någon på natten. Telefon: 08-702 16 80 eller chatta på jourhavande-medmanniska.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.