Tiden har gått långsamt sedan Waafas åttaårige son föll ner från en brant på Sjumilaskolans skolgård. I fallet slog han i huvudet och visade efteråt flera tecken på allvarliga skallskador. Adil avled senare på sjukhuset av sina skallskador. Den 2 mars 2022 blev hans sista dag i skolan.
Den 10 maj 2024 väckte åklagare åtal mot skolans rektor gällande arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. På onsdagen friade tingsrätten rektorn från brott, men dömde Göteborgs stad till att betala en företagsbot på 1,2 miljoner kronor.
Familjen: Vi kunde inte bo kvar
Olyckan lämnade djupa ärr hos familjen, som nu har flyttat till en annan del av Göteborg och barnen har börjat på en ny skola.
– Det var för jobbigt att bo kvar där, säger mamma Waafa.
Utanför deras nya lägenhet finns det ett litet berg.
– Jag tittar på det ibland, det står ju här precis utanför fönstret, om jag ser barn leka där ropar jag att de inte får.
Hur har detta drabbat familjen?
– Mina syskor var ju små, de förstod inte riktigt. Ibland frågar de var Adil är och när han kommer hem, säger Emran, 16, storebror till Adil.
Därför åtalades rektorn på Sjumilaskolan
Enligt arbetsmiljölagen är det arbetsgivarens skyldighet att vidta de åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa eller olycksfall på en arbetsplats. Enligt kammaråklagare Martin Elofsson hade rektorn inte gjort tillräckligt för att förebygga olyckan.
Enligt tingsrätten fanns det dock oklarheter kring vems ansvaret var och bedömde inte att rektorn hade agerat oaktsamt.
Under sommaren 2024 vidtog skolan däremot åtgärder och numer är olycksbranten klädd i trätrall som bildar en läktare med plattformar där elever kan umgås.
Göteborg stäms på 1,5 miljoner kronor
Åklagaren yrkar även på att tingsrätten ålägger Göteborgs kommun att betala en företagsbot på 1,5 miljoner kronor. Åklagaren menar i sitt åtal att kommunen inte gjort vad som krävts för att kunna förebygga olyckan. Något som kommunen menar att man inte har kunnat göra.
– Det här är en oerhört tragisk olycka som vi inte ser att vi kunnat förhindra. Men nu inväntar vi rättens resonemang innan vi lämnar vidare kommentarer, men vår inställning till boten är att vi inte är ansvariga, säger Maria Andersson, grundskoledirektör i Göteborgs stad.