• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Adoptera en ö – så städade Fjällbacka upp i skärgården

Uppdaterad
Publicerad

Runt 200 personer åker varje år ut och storstädar Fjällbackas skärgård. – Det är en skam att ha en ful fadder-ö, säger initiativtagaren Anders Nilsson.

Folksamlingen växer i hamnen i Fjällbacka. Soppåsar delas ut och man för protokoll över vem som åker vart. För nu är det dags för storstädning.

Lars Carlén är en av dem som gör sig redo att åka ut.

Skräpkusten

– Det är fantastiskt. Vi har fått väldigt rena öar och det är kul att kunna ge tillbaka något till skärgården, säger han.

Framgångsrikt projekt

Men öarna har inte alltid varit rena. Anders Nilsson som är uppvuxen i Fjällbacka såg med bestörtning hur hans barndoms skärgård allt mer höll på att förvandlas till en soptipp. 2012 bestämde han sig tillsammans med några vänner för att göra något för att vända utvecklingen. Resultatet blev föreningen Världens vackraste skärgård, som låter Fjällbackaborna adoptera skärgårdens öar.

– Vi fick faddrar till 50 öar ganska direkt och första året fick vi ihop 1 200 stora säckar med skit, säger Anders Nilsson.

Läs också: Bohuskusten – hela Europas soptipp

TV-apparater och kylskåp

Skräpet består till största delen av olika typer av plastföremål och mycket kommer från fiskeindustrin. Men de har också hittat en del saker genom åren som fått dem att lyfta på ögonbrynen.

– Vi har hittat TV-apparater, kylskåp och sängar, man tror inte att det är sant, säger Anders Nilsson.

Sedan dess har intresset vuxit ytterligare och den årliga städdagen har blivit en festlig tillställning, inte minst då dagen avslutas med ett grillkalas för alla som medverkat.

Personligt ansvar

Runt 200 personer är varje år ute och plockar skräp på öarna. Anders Nilsson tror att framgångarna med faddersystemet beror på att man känner ett personligt ansvar.

– Många vill hålla sin fadder-ö ren. Det är en skam att ha en ful fadder-ö förstås och man har ju koll på vem som har vilken ö, säger han.

Att städa stränder är dyrt och kustkommunerna får inget ekonomiskt stöd från staten för att hålla rent. Anders Nilsson tycker att det är märkligt att inte myndigheterna tar ett större ansvar för skärgården som så ofta lyfts fram som ett av Sveriges stora dragplåster för turister.

– Det här handlar inte bara om vi vill ha en ren och fin skärgård utan även om miljön och den lokala ekonomin. Vi marknadsför och säljer ju Fjällbacka skärgård som något av det vackraste som finns.

Vill se modellen spridas

Men i väntan på att myndigheterna ska komma till skott tror Anders Nilsson att fler kan lära av Fjällbacka när det kommer till att engagera bygden.

– Det blir så mycket mer personligt när du har ansvar för en plats, eller en ö, eller en strandremsa. Jag är alldeles säker på att man skulle kunna etablera den här typen av projekt på många ställen, helst längs hela kusten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skräpkusten

Mer i ämnet