Ett montage med en bild på en man och en bild på en karta över centrala Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se brottmålsadvokaten Abraham Zeito reagera på vistelseförbudet i klippet ovan. Foto: Hanna Aqvilin/SVT

Advokaten sågar den nya lagen om vistelseförbud: ”Det är en illusion”

Publicerad

Sverige har en färsk lag om preventiva vistelseförbud. Men det är naivt att tro att en geografisk begränsning hindrar någon från att begå brott, det menar brottmålsadvokaten Abraham Zeito.

– Det är en lagstiftning som grundar sig i en illusion, säger han.

Sedan den första februari i år är det möjligt för polisen att ansöka om vistelseförbud mot personer, även om de inte är dömda för brott.

”En dum idé”, om man frågar advokaten Abraham Zeito.

– Jag är av den uppfattningen att vill du begå brott så gör du det oavsett geografisk begränsning.

”Vill du begå brott – gör du det oanmält”

Det första fallet i regionen handlar om en 23-årig kille som tidigare dömts för brott. Enligt polisen kopplas han också till en kriminell gruppering som ägnar sig åt brottslighet i centrala Göteborg.

Polisen menar att han bidrar till en otrygg plats. Är det inte bra att få bort honom därifrån?

– Vill du begå brott så gör du det oanmält, säger Zeito.

Vad hade du velat se istället?

– Istället för att begränsa hur du ska röra dig inom ett visst område, så kanske man ska fundera på hur man ska få en människa att bidra positivt. Jag skulle vilja se någon form av åtgärd som erbjuder utbildning, arbete eller något annat positivt.

Kan man inte ha både och?

– Nej, för du skapar inget förtroende som i sin tur skapar en motivation med ett sådant här förbud, säger Abraham Zeito.

Det här är lagen om preventiva vistelseförbud:

  • Lagen innebär att en person kan förbjudas att vistas inom ett avgränsat område om denne medvetet främjar brottslighet som allvarligt kan skada tryggheten eller där det finns risk för användning av skjutvapen eller sprängämnen. Åtgärden kan beslutas utan att personen har dömts för brott.
  • Området kan vara exempelvis allmän plats, skolgårdar och i fordon på allmän plats. Ett vistelseförbud får inte avse ett större område än vad som är nödvändigt.
  • Även barn över 15 år ska kunna beläggas med vistelseförbud. Ett vistelseförbud ska förses med de begränsningar och undantag som är påkallade med hänsyn till förhållandena i det enskilda fallet.
  • Åtgärden gäller högst sex månader i taget och överträdelser ska bestraffas med upp till ett års fängelse.
  • Efter anmälan från polisen fattar åklagare beslut om förbudet. Åtgärden kan överklagas till domstol av den som belagts med ett vistelseförbud. Polismyndigheten kan inte överklaga åklagarens beslut.

Källa: Polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.