En bild på en manlig advokat i Göteborgs tingsrätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag hade inte velat vara med i det där dna-registret”. Advokaten David BarDavid tycker att man kan ifrågasätta polisens nya metod. Foto: SVT

Advokaten tveksam till polisens metod mot svarttaxiförare

Publicerad

Polisen testar nu ett nytt grepp för att få stopp på sexualbrott kopplat till krog- och taximiljö. Men advokaten David BarDavid tycker att man kan ifrågasätta metoden.

– Säg nu att de skulle välja ut alla tandläkare och misstänka dem för ett brott för att utreda dem för ett annat brott. Det är inte så populärt, säger han.

För att förebygga sexualbrott i Göteborgs citymiljö har polisen ett pågående arbete kopplat till krog och taximiljön i Göteborg. En del är insatsen mot svarttaxiverksamheten.

Har lagstöd

Men att misstänkas för ett brott i syfte att utreda något annat kan ifrågasättas, menar advokat David BarDavid.

– De har lagstöd, men det finns en allmän princip om att man inte ska utreda brott på måfå. Om man misstänks för ett brott så är det det man ska utredas för, säger han.

Väljer ut en hel grupp

Men är det inte bra att dna:t finns där om man begår brott?

– Det flesta tycker så klart att det är bra att man försöker lösa sexualbrott. Däremot tror jag att de flesta av oss inte hade gillat att man i syfte att försöka reda ut vissa brott, väljer ut en hel grupp för att dna-topsa, säger David BarDavid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.