Initiativet har tagits av en grupp fristående aktivister, och stöds av nätverket ”Vi står inte ut”.
– Vi hoppas att så många människor samlas att utvisningarna inte kan genomföras, säger Kinna Skoglund, talesperson för nätverket.
Flera av de som ska utvisas har sökt asyl i Sverige som ensamkommande barn. ”Vi står inte” ut har kontakt med dem via svenska anhöriga.
– Det är så mycket ångest på förvaret nu. De är livrädda och har dödsångest. Många har aldrig varit i Afghanistan och vet inte vad som väntar, de har ingen aning om hur de ska klara sig över huvud taget, säger Kinna Skoglund.
Kritiserade utvisningar
Flera av ungdomarna har fått sin ålder uppskriven, det vill säga bedömts vara äldre än de själva uppger, eller väntat så länge på besked om uppehållstillstånd att de hunnit fylla 18 år.
Säkerhetsläget i Afghanistan är allvarligt enligt Migrationsverket, och många afghaner får också uppehållstillstånd i Sverige. Dock bedöms vissa provinser som säkra. Den hållningen har kritiserats av Amnesty, som i en rapport den femte oktober menar att det strider mot internationell rätt att avvisa människor till Afghanistan.
Patrik Engström, chef för gränspolisen nationellt, vill inte kommentera hur många som ska utvisas, eller hur gamla de är.
Hur förbereder ni er på att folk kommer att demonstrera?
– När vi genomför den här typen av operationer är vi medvetna om att folk vill demonstrera och har rätt till det. Vi dimensionerar operationen på ett sätt så att demonstrationen inte stör genomförandet.
Planet till Afghanistan kommer att mellanlanda i ”ett eller flera” andra europeiska länder, för att hämta upp fler afghanska asylsökande. Gränspolisen vill dock inte berätta vilket, eller vilka, länder det rör sig om.