Starta klippet för att se Chalmersstudenten Marcus Olsson visa vilka kroppsrörelser AI:n upptäckte som kunde förutse straffens placering
Idén föddes av en grupp Chalmersstudenter som tränade en AI-modell på 1 800 videofilmade straffläggningar. I cirka 50 procent av fallen kunde AI:n förutse om straffen skulle läggas till vänster, höger eller i mitten av målet. Motsvarande siffra för en mänsklig målvakt är runt 20 procent. Studien kan i framtiden göra att målvakter lär sig ta fler straffar, enligt Marcus Olsson som är en av studenterna.
– Till exempel skulle klubbar kunna använda en applikation och använda på sina egna spelare och målvakt, säger Marcus Olsson.
Sverige ligger efter
Handledare för studenterna var docent Magnus Karlsteen som är verksam inom Chalmers satsning på sport och teknologi. Enligt honom finns det en uppmuntran från Riksidrottsförbundet att utveckla teknik inom idrott generellt, och där passar studien om AI för målvakter väl in.
– Man kan alltså vinna matcher genom att använda teknik som utvecklats på Chalmers. Teknik är något som kommer mer och mer inom idrotten, och Sverige är ganska dåliga på det, säger Magnus Karlsteen.
Teknisk dopning
Men Marcus Olsson ser också potentiella risker med hans egna forskningsresultat – om användningen av AI för målvakter bara gynnar vissa lag.
– Större klubbar har mer pengar, då kan de ha råd att skaffa sådana här modeller. Men om man får ut detta till allmänheten så är det ett väldigt bra framsteg i fotbollens värld, säger Marcus Olsson.