En person står framför två byggnader med stora fönster och grön gräsmatta omkring. Personens outfit består av en mörk jacka och en ljus blus. Bakgrunden innehåller höstfärgade träd och en grusväg som leder mellan byggnaderna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är svårt att förstå hur det kan leda till något så hemskt som det har gjort” Hör kammaråklagare Nina Friman Björk berätta om yrkandet. Foto: SVT

Åklagaren: Rättspsykiatrisk vård för 18-åring som misstänks ha mördat flicka i Marks kommun

Uppdaterad
Publicerad

Idag avslutades rättegången mot den 18-årige man som misstänks för mord på en 17-årig flicka i Skene i Marks kommun. Åklagare Nina Friman Björk vill att mannen döms till rättspsykiatrisk vård.

– Han har varit fåordig och inte lämnat någon längre spontan berättelse, säger Friman Björk om hur den misstänkte betett sig under rättegången.

Borås tingsrätt bestämde efter avslutad rättegång att den unge man som misstänks för mordet på den 17-åriga flickan i Marks kommun ska sitta fortsatt häktad tills domen faller den 28 oktober.

Nina Friman Björk, åklagare, yrkade idag på rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

17-årig flicka hittad död – misstänkt mord i Skene

– Det beror på utfallet av den rättspsykiatriska undersökningen som visar att den tilltalade led av en allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för gärningen, förklarar hon.

Motivet är oklart

Flickan hade utsatts för kraftigt våld när hon hittades i död i ån Viskan i ett skogsparti i Skene i Marks kommun. Offret och den misstänkte kände varandra och ska ha haft någon form av konflikt med varandra, enligt åklagaren.

Men exakt vad det är som är motivet bakom dådet som skakade Marks kommun i mars i år är fortfarande ett frågetecken.

– Det är bagatellartade konflikter, så det är svårt att förstå hur det kan leda till något så hemskt som det har gjort, säger Friman Björk.

Den misstänkte 18-åringen har svarat på frågor under rättegången, men i övrigt varit tystlåten, berättar åklagaren.

Verkar han ledsen över att flickan är död?

– Nej, det finns inget som tyder på det, nej.

18-åringen nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

17-årig flicka hittad död – misstänkt mord i Skene

Mer i ämnet