Polis och andra personer står vid en grävmaskin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Runt 30 polisanmälningar, från miljöbrott till misshandel, har lämnats in under de veckor som aktivister protesterat mot torvbrytningen i Grimsås. Foto: SVT

Aktivister och boende protesterar mot torvbrytning i Grimsås

Uppdaterad
Publicerad

Torven beskrivs som en eftertraktad energikälla, men kan också öka koldioxidutsläpp – och i Tranemo har nu 30 polisanmälningar gjorts i en konflikt mellan aktivister och boende och det företag som nu vill bryta torv här.

– Vi vill förbjuda torvbrytning på nationell nivå, säger Helen Wahlgren, talesperson för protesterna.

Bakgrunden till protesterna är att Neova, delvis ägt av finska staten, fått tillstånd att bryta torv på en mosse i Grimsås, i Tranemo kommun.

Det har mött motstånd från närboende och från det intilliggande företaget Nexans, som fruktar att torvbrytningen kan skada deras fiberkabelproduktion. I mars stoppades delar av torvbrytningen tillfälligt och överklagan av beslutet utreds nu av regeringen.

Kedjar fast sig vid maskiner

Men protesterna på plats har fortsatt. Aktivisterna i nätverket Återställ Våtmarker har byggt spänger och dämningar för att omvandla området till ett naturreservat och förhindra uttorkning. När företaget Neova försökte ta bort fördämningarna, kedjade aktivister fast sig vid maskinerna.

– Det här innebär mycket påfrestning för personal och underentreprenörer som jobbar där, säger Peter Persson, produktchef på Neova.

Det finns totalt cirka 30 polisanmälningar kopplade till protesterna, inklusive en där en Neova-anställd misstänks för misshandel av en aktivist.

Släppta på fri fot

Tre personer begärdes under torsdagen häktade – men de släpptes på fri fot av tingsrätten i Borås under fredagen.

Polisen utreder även ett anmält miljöbrott där Grimsåsborna hävdar att vatten från torvmossen förorenat en bäck som mynnar ut i deras dricksvattentäkt.

– Generellt har det varit lugnt, och vi har haft en konstruktiv dialog med både aktivister och företag, säger Pernilla Wetterskog, lokalpolisområdeschef i Borås.

”Mossen är en kolsänka”

Torv används främst att blanda i planteringsjord, men Neova har tidigare pekat på att det skulle kunna bli en viktig bränsleresurs vid en eventuell energikris. Helen Wahlgren avfärdar detta argument.

– Det sista vi behöver göra är att bränna torv, som är skadligare än olja, kol och gas. Mossen är en kolsänka, om den får vara orörd, säger hon.

Företaget har rätt att utföra arbete på marken. Hur ser du på att det ni gör är olagligt?

– Folk har demonstrerat lagligt, och skrivit under namninsamlingar. Ingenting har hänt. Vi vill agera för att skapa förändring, och förbjuda torvbrytning på nationell nivå, säger Helen Wahlgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.