Hutham Hussain har fått sitt första fasta jobb genom Äldreomsorgslyftet. Foto: SVT

Äldreomsorgslyftet ger fler undersköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19 har blottat bristerna inom äldreomsorgen med att alltför lite personal är utbildad. Därför satsar regeringen nu 2,2 miljarder kronor på Äldreomsorgslyftet för att utbilda bland annat timvikarier till undersköterskor. En av de första kommunerna som deltar är Orust.

Regeringen vill höja kompetensen och skapa fler fasta heltidsjobb inom äldreomsorgen. Därför satsar man nu 2,2 miljarder kronor på Äldreomsorgslyftet där exempelvis timvikarier erbjuds möjligheten att utbilda sig till undersköterska under en tillsvidareanställning med lön på heltid. Satsningen pågår under 2020-2021. En av de första kommunerna som tagit chansen är Orust.

– Skall jag vara helt ärlig, så det första jag tänkte när jag hörde om satsningen var äntligen, säger Ann-Christin Eriksson, enhetschef inom äldreomsorgen på Orust.

På Orust har 13 timvikarier fått tillsvidareanställningar till följd av satsningen.

– Det som händer är att de här medarbetarna har fått en fast anställning i kommunen, hundra procent, och sedan läser de några dagar i veckan och övrig tid arbetar de inom äldreomsorgen, säger Ann-Christin Eriksson.

”Det andra livet börjar nu”

En av de som nu studerar och arbetar samtidigt är Hutham Hussain. Hon är 46 år och bor i Mollösund. Hon kom till Sverige från Irak för 10 år sedan, och har de senaste fyra åren arbetat som timvikarie inom äldreomsorgen på Orust.

– Det är som om det andra livet börjar nu, säger hon och berättar om möjligheterna som öppnar sig när hon får en utbildning och fast inkomst varje månad.

Utan statliga pengar hade Hutham Hussain förmodligen fortsatt vara outbildad vikarie. Hon menar att det är skillnad för de äldre när de möter en timvikarie jämfört med någon som är utbildad.

– När de känner att det är en undersköterska som kommer då blir de tryggare. Här kommer någon som fattar, tänker de, säger Hutham Hussain.

Inte hänt utan statliga pengar

Om 1,5 år skall Orust kommun ha sina 13 nya färdigutbildade undersköterskor inom äldreomsorgen

Hade ni gjort detta utan statliga pengar?

– Det tror jag inte, tyvärr, säger Ann-Christin Eriksson.

Hoppas du på fler initiativ från regeringen i den här riktningen?

– Jag skulle vilja säga att jag förväntar mig det, säger Ann-Christin Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.