Regeringen vill höja kompetensen och skapa fler fasta heltidsjobb inom äldreomsorgen. Därför satsar man nu 2,2 miljarder kronor på Äldreomsorgslyftet där exempelvis timvikarier erbjuds möjligheten att utbilda sig till undersköterska under en tillsvidareanställning med lön på heltid. Satsningen pågår under 2020-2021. En av de första kommunerna som tagit chansen är Orust.
– Skall jag vara helt ärlig, så det första jag tänkte när jag hörde om satsningen var äntligen, säger Ann-Christin Eriksson, enhetschef inom äldreomsorgen på Orust.
På Orust har 13 timvikarier fått tillsvidareanställningar till följd av satsningen.
– Det som händer är att de här medarbetarna har fått en fast anställning i kommunen, hundra procent, och sedan läser de några dagar i veckan och övrig tid arbetar de inom äldreomsorgen, säger Ann-Christin Eriksson.
”Det andra livet börjar nu”
En av de som nu studerar och arbetar samtidigt är Hutham Hussain. Hon är 46 år och bor i Mollösund. Hon kom till Sverige från Irak för 10 år sedan, och har de senaste fyra åren arbetat som timvikarie inom äldreomsorgen på Orust.
– Det är som om det andra livet börjar nu, säger hon och berättar om möjligheterna som öppnar sig när hon får en utbildning och fast inkomst varje månad.
Utan statliga pengar hade Hutham Hussain förmodligen fortsatt vara outbildad vikarie. Hon menar att det är skillnad för de äldre när de möter en timvikarie jämfört med någon som är utbildad.
– När de känner att det är en undersköterska som kommer då blir de tryggare. Här kommer någon som fattar, tänker de, säger Hutham Hussain.
Inte hänt utan statliga pengar
Om 1,5 år skall Orust kommun ha sina 13 nya färdigutbildade undersköterskor inom äldreomsorgen
Hade ni gjort detta utan statliga pengar?
– Det tror jag inte, tyvärr, säger Ann-Christin Eriksson.
Hoppas du på fler initiativ från regeringen i den här riktningen?
– Jag skulle vilja säga att jag förväntar mig det, säger Ann-Christin Eriksson.