21-årige Ali Kamrava kom till Sverige från Iran för tre år sedan. Här är han glad över att kunna vara öppen med sin sexuella läggning. Men på olika skolor han gått i runtom i Göteborg säger han att han utsatts för mobbning, kränkningar och fått höra fula könsord i korridorerna, framför allt från andra elever som likt honom själv också har rötter i Mellanöstern.
– Jag kunde inte bo i Iran för att jag är gay. I Sverige fick jag andra problem. Mitt liv är konstigt, men jag är sådan, jag kan inte gömma mig. De andra måste ändra sitt sätt att tänka, säger Ali Kamrava.
Samtidigt har han ett tufft år bakom sig på Angeredsgymnasiet. I perioder har han inte gått till skolan alls. Han har även låtit bli att gå till matsalen när de andra eleverna varit där. Istället har han hängt i korridorerna. Allt för att slippa mobbarna.
– Det har varit jättejobbigt, säger Ali Kamrava.
Fått stöd av kurator och lärare
Ali Kamrava har fått stöd av lärare och har haft flera samtal med kuratorn på skolan i Angered.
– De hjälpte mig att bli modigare, att kämpa.
Ali Kamrava önskar att det fanns en särskild skola för hbtq-personer. Dit hade han sökt sig för att slippa gå igenom det han upplevt sista tiden, berättar han.
Rektorn på Angeredsgymnasiet har inte känt till problemen. Han understryker dock att man arbetar mycket med värdegrundsfrågor vad gäller sex och samlevnad på skolan.
– Men uppenbarligen måste vi fortsätta jobba hårt med de här frågorna, säger Roger Blom, rektor för introduktionsprogrammet på Angeredsgymnasiet.
Ali: ”Fortsätt utbilda eleverna”
Ali Kamrava, som ännu inte fått uppehållstillstånd, har nu gått ut Introduktionsprogrammet i Angered. Till hösten kommer han att gå en utbildning i vård och omsorg på en annan skola i staden.
– Det ska bli skönt med sommarlov och bara ta det lugnt, säger han.
Han hoppas att hans gamla skola ska fortsätta utbilda eleverna så att förlegade attityder försvinner.
– De måste prata mer och diskutera mer. Det tar lång tid, men det behövs, säger Ali Kamrava.