Tre personer intervjuas på gatan. Den första personen till vänster bär en svart jacka och står utomhus. Tillsammans med den andra personen i mitten, som är klädd i en beige jacka, hålls en mikrofon med logotypen SVT. Den tredje personen till höger har på sig en mörk jacka och står framför en butik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dagen efter avslöjandet om politiker-chattarna i Alingsås var reaktionerna starka från allmänheten. Men det uppmanades också till att försöka se på saken ur flera perspektiv. Foto: Carl Malmborg

Invånare i Alingsås upprörda efter politikerskandalen: ”Man blir mörkrädd”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Alingsås kommuns högsta politiker avgått till följd av vad de själva beskriver som ”olämpliga privata chattar” reagerar flera invånare starkt, medan andra manar till lugn.
– Vi vet ju inte riktigt hur det har gått till, säger Ingela Holmberg.

Alingsås kommunstyrelseordförande Daniel Filipsson (M) och vice ordförande Simon Waern (S) lämnade omedelbart alla sina poster under onsdagen.

Detta efter att Göteborgs-Posten ställt frågor om en privat chattgrupp där de två toppolitikerna och en vänsterpartist kommunicerat i ett år. Chatten innehöll hånfulla kommentarer om kollegor, sexskämt och politiska uppgörelser. Politikerna skröt även om hur de manipulerade systemet och styrde flera partier.

Starka känslor hos allmänheten

Hos invånarna i kommunen har avslöjandet ledat till många – och blandade – känslor.

– Man blir ju mörkrädd. Man undrar ju vad som pågår bakom de dörrarna, säger Frida Friedrichsen.

Samtidigt uttrycktes en vilja att inte döma de utpekade politikerna allt för snabbt.

– Man kan inte förglömma heller att de här två killarna har gjort jättemycket för kommunen, säger Ingela Holmberg.

SVT har upprepade gånger sökt båda politikerna, men utan framgång.

Hör vad de boende i Alingsås tycker om politikerskandalen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.