Alireaz när han kom som barn 2015 till vänster, och till höga idag som undersköterska.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Möt undersköterskan Alireza Esmaeili som kom till Sverige utan föräldrar 2015. Foto: SVT/Privat

Alireza flydde som barn 2015 – i dag jobbar han som undersköterska på Sahlgrenska

Uppdaterad
Publicerad

Jobbet som undersköterska är det som gjort att Alireza Esmaeili fått stanna i Sverige efter flykten 2015.

– Generellt sätt är det här en grupp som kommer i arbete efter en ganska kort tid i Sverige, säger Karin Lundström demograf på SCB.

Av de ensamkommande ungdomarna, som kom till Sverige under flyktingkrisen 2015, har 8 av 10 jobb. Det visar Statistiska centralbyråns undersökning.

I november förra året hade drygt 20 000 barn fått uppehållstillstånd i Sverige som kom i flyktingvågen 2015. SCB har gjort en rapport över hur det gått för gruppen.

– Vi ser bland annat att 8 av 10 är sysselsatta i november 2022, säger Karin Lundström.

Gymnasielagen gav uppehållstillstånd

Alireza är en av dem som fått stanna i Sverige på grund av gymnasielagen. Den innebar att ensamkommande, som hann fylla 18 år, och som fick ett fast jobb inom sex månader efter avslutade studier, fick ett permanent uppehållstillstånd.

– Generellt sett är det här en grupp som kommer i arbete efter en ganska kort tid i Sverige, säger Karin Lundström.

Civilsamhället engagerade sig

Enligt Karin Lundström kan orsakerna vara att civilsamhället engagerade sig mycket i dessa ungdomar. Men även att det krävdes ett visst driv för att ta sig till Sverige.

Bilden felaktig

Alireza Esmaeili tycker ibland att bilden av ensamkommande i Sverige varit för negativ.

– Alla mina vänner kämpar och kämpar, jobbar extra. Varför nämner ingen det här? De gör positiva saker, säger Alireaz Esmaeili.

Statistiska centralbyråns rapport

Av de drygt 35 000 barn som sökte asyl i Sverige år 2015 har drygt 20 000 fått uppehållstillstånd antingen som ensamkommande, cirka 13 000 personer eller enligt den så kallade gymnasielagen, ca 7 000 personer.

För att underlätta jämförelser mellan dessa och med andra grupper avgränsas rapporten till det vanligaste födelseåret, födda år 1999, som alltså var 16 år 2015. Jämförelser görs med andra födda samma år, dels med personer som sökte asyl 2015 och har fått uppehållstillstånd, men kommit tillsammans med föräldrar, dels med personer födda i Sverige.

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.