En kvinna i svart klänning står med armarna i kors framför en grönskande bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör överläkaren Lise-Lott Norrman som vittnar om hur specialisterna under lång tid levt under stark etisk stress. Foto: SVT

Alla lungspecialister på Södra Älvsborgs sjukhus har sagt upp sig – 2000 patienter i kö

Publicerad

Alla specialistläkare på lungenheten på Södra Älvsborgs sjukhus har sagt upp sig under sommaren. Samtidigt står det 2000 patienter i kö. Om problemet inte hinner lösas kommer enheten stå helt utan specialister i november.

– Nu har alla gett upp, de orkar inte jobba under den här pressen längre, säger Lise-Lott Norrman, överläkare och fackligt ombud.

Snart kommer Säs inte ha någon anställd specialistläkare kvar på lungenheten. Just nu arbetar de kvar under sin uppsägningstid men den sista går ut i november, något som Borås tidning var först med att rapportera om.

En av anledningarna till att läkarna sagt upp sig är att de anser att de har för många patienter.

– Vi ger en god vård för våra patienter och vi tittar alltid över hur vi löser saker, säger Monica Hjelmgren, operativ chef vid Södra Älvsborgs sjukhus.

2000 i kö

Enligt Lise Lott Norrman finns det i dagsläget cirka 2000 personer i kö till enheten, och flera av dessa väntar på att få göra ett återbesök.

– Vad som kommer att hända med dessa nu vet jag inte riktigt, säger hon.

Men enligt sjukhusets operativa chef ska situationen klaras av, bland annat genom att ta hjälp av läkare från andra sjukhus,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.