Mikael Staxäng (M), säger att samverkansmajoriteten saknar förtroende för kommunstyrelsens ordsförande Christer Hasslebäck (UP). Foto: SVT

Alliansen i Uddevalla: ”Saknar förtroende för kommunstyrelsens ordförande”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Christer Hasslebäck (UP) i Uddevalla saknar förtroende att leda samverkansmajoriteten.

Det är resultatet av alliansen krismöte på fredagen. Men vad kommunalrådet själv säger är inte känt.

Efter en vecka med högt tonläge, både i kommunhuset och på sociala medier, kallade alliansen till krismöte i Uddevalla. Efter en knapp timme släppte man en gemensamt uttalande:

– Vi har bland samtliga gruppledare haft en intern diskussion om Alliansens bristande förtroende för Christer Hasslebäck. Med anledning av detta avvaktar vi Christer Hasslebäcks reaktion, säger Moderaternas gruppledare Mikael Staxäng efter mötet.

Alliansen har tillsammans med Miljöpartiet och Uddevallapartiet bildat en samverkansmajoritet. Men samarbetet i kommunstyrelsen har fungerat dåligt de senaste månaderna. Krisen fördjupades i samband med att en ny chef för samhällsbyggnadsnämnden skulle tillsättas.

Vad betyder förtroende för dig?

– Förtroende innebär att man kan lita på en person, säger Mikael Staxäng (M).

Kan inte tvingas bort

Trots det bristande förtroendet från majoriteten kan kommunstyrelsens ordförande inte tvingas att lämna sin post.

– Det är omöjligt att avsätta kommunstyrelsen. Den är vald för hela perioden, säger Folke Johansson, professor emeritus i statsvetenskap, Göteborg universitet till Bohusläningen.

SVT har sökt Christer Hasslebäck för en kommentar. Till Bohusläningen skriver han i ett sms att han inte ser några skäl att lämna sin post.

”Detta handlar om vissa företrädare för allianspartierna och diskussionen fortsätter i nästa vecka”, skriver Hasslebäck.

Hör Mikael Staxäng berätta mer om det bristande förtroendet för kommunstyrelsens ordförande i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.