• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Delad bild. Till vänster står en man i blå skjorta och svart kavaj mot ett grå bakgrund. Till höger syns en genrebild på en kvinna som sitter vid ett skrivbord, omgivningen runt henne är suddig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De stressrelaterade sjukskrivningarna fortsätter att öka i hela landet. Hör Ulrik Lidwall, senior analytiker på Försäkringskassan, berätta om utvecklingen och varför den är besvärande. Foto: Försäkringskassan/TT

Kraftig ökning av sjukskrivningar för stress – har mångdubblats sedan 2010

Publicerad

Vi sjukskrivs allt mer för stress. Siffrorna gäller landet i helhet, men också Västra Götaland.

– Det är en besvärande utveckling, säger Ulrik Lidwall, senior analytiker på Försäkringskassan.

Hör Ulrik Lidwall berätta om vad utvecklingen beror på och vad som kan göras åt den i klippet ovan.

I maj 2010 hade Försäkringskassan 1 400 pågående sjukfall med stressdiagnos i länet. För samma månad i år var motsvarande siffra 9 200.

Allt mer av sjukfrånvaron består numera av stressrelaterad psykisk ohälsa. Ulrik Lidwall på Försäkringskassan ser flera risker med utvecklingen: att fler lämnar arbetslivet i förtid, samt ökade kostnader för samhället i form av sjukskrivningar och minskad produktion.

Leder till längre sjukskrivningar

Han lyfter två exempel på stressrelaterade sjukdomar som ökat. Dels akut stressreaktion, som till exempel kan utlösas av svåra livshändelser, men som ofta innebär en kort sjukskrivning. Dels utmattningssyndrom som beror på mer långvarig negativ stress och leder till längre sjukskrivningar.

– Det ser vi allvarligare på, säger Ulrik Lidwall, senior analytiker på Försäkringskassan

Hur ska man komma till rätta med det?

– Utmattningssyndrom är en relativt ny diagnos. Kunskapen inom hälso- och sjukvården och rehabiliteringen är relativt svag än så länge, även om det sker en utveckling.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Kvinnofridslinjen på telefon 020-50 50 50. Dygnet runt, alla dagar om året.

Mansjouren för män på telefon 08-30 30 20. Måndag–söndag kl 12-14 och 18–20, lördagar 12-14.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.