Enligt en ny studie från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, har cannabisanvändningen ökat bland hela befolkningen från 2,5 procent 2013 till 3,6 procent 2017, vilket är den högsta siffran som hittills noterats i Sverige.
Bland unga kvinnor i åldersgruppen 17 till 29 år ökade användningen av cannabis från 5,2 procent 2013 till 9,3 procent 2017, bland unga män ökade användningen från 11,4 till 12,3 procent.
Även på Mini Maria i Göteborg, som arbetar med att motverka alkohol- och drogmissbruk bland unga i åldrarna 13 till 21 år, har man märkt av en ökning.
Under 2017 är det 30 procent fler än tidigare år som sökt sig dit för att få hjälp med sitt drogmissbruk. Även om inte alla som söker sig dit använder just cannabis så är den drogen en av de vanligaste drogerna som används.
– Både ungdomar och vuxna har blivit mer liberala när det gäller cannabis, viktigt att veta är att cannabis kan vara vägen in i ett tyngre drogmissbruk, säger Ulf Sammels, enhetschefen på Mini Maria i Göteborg.
Utbildningar om droger
På Mini Maria är det inte bara ungdomarna som kan få hjälp, utan även föräldrar. Flera gånger om året hålls det utbildningar och informationsmöten för föräldrar som antingen har barn som fastnat i ett drogberoende eller som vill lära sig mer.
Att nå ut till just föräldrar har visat på gott resultat. Aldrig tidigare har så många föräldrar sökt sig till Mini Marias informationsmöten som nu.
– Vi har märkt att fler föräldrar vars barn ännu inte testat cannabis eller andra droger söker sig till oss. Man vill veta hur man kan upptäcka att ens barn använder cannabis och hur man då ska agera, säger Ulf Sammels.
Hur ska man agera som förälder om man upptäcker att ens barn har använt cannabis?
– Det är viktigt att behålla lugnet och inte döma. Det är inte ovanligt att föräldrar går över gränsen, men en hård reaktion kan leda till att problemet istället eskalerar, säger han.
Emot legalisering
Så sent som förra veckan legaliserades cannabis i Kanada. Argument där är bland annat att det kommer att leda till att man slår undan benen på den illegala marknaden och minskar ungdomarnas tillgång till cannabis.
– Vi aktar oss för att springa runt med pekpinnar, däremot så möter vi ungdomar som har stora problem med relationer, skolan och mår väldigt dåligt, så helt klart är vi starkt emot en legalisering av cannabis, säger Ulf Sammels, enhetschefen på Mini Maria i Göteborg
Mini Maria och cannabisanvändning
- Mini Maria drivs av Göteborgs stad i samarbete med Västra Götalands regionen.
- Det kliniska arbetet utförs av socialtjänst och sjukvård.
- Mottagningar i Göteborg finn i Väster, på Hisingen, i Gamlestaden och i Centrum, och även på flera andra platser i landet.
- Vill ni komma i kontakt med Mini Maria kan ni hitta mer information på deras hemsida minimaria.se.
Källa: Mini Maria/CAN