Byggandet av Västlänken har länge varit en infekterad fråga i Göteborg. Något som nu går ut över de som arbetar med projektet. Foto: SVT

Allvarligt sabotage mot Västlänksprojekt

Publicerad

Byggandet av Västlänken har länge varit en infekterad fråga i Göteborg. Något som nu går ut över de som arbetar med projektet.

– Någon har kommit in på ett område och skurit i selar som används vid arbete på hög höjd, säger Bo Larsson projektchef på Trafikverket för Västlänken.

Polisen i Göteborg har tidigare fått in ett 20-tal anmälningar kopplade till bygget av järnvägstunneln Västlänken, dock ingen lika allvarlig som denna. Det här var GT först med att berätta.

– Det är ju fara för livet, säger Bo Larsson.

SVT Väst besökte på tisdgen några byggarbetsplatser där trakasserier rapporterats. Ingen i de aktuella arbetslagen hade dock fått motta några trakasserier.

SVT har tidigare skrivit om att anställda som jobbar med Västlänken ovetande fått tidningsprenumerationer, besiktningar av hus och varor beställda till sina hemadresser. 

3 000 involverade

170 personer jobbar idag på Trafikverket med Västlänken, mellan 7-800 personer jobbar via entreprenörer. Inom ett halvår beräknar Bo Larsson att man är i full produktion med byggandet av Västlänken. Då kommer ungefär 3 000 personer att arbeta med projektet.

Kritikerna är dock fortsatt många. Motståndarna till Västlänken hävdar bland annat att projektet är alldeles för dyrt och inte kommer göra någon större nytta. Splittringen har lett till att det nya partiet Demokraterna, med huvudfrågan att stoppa Västlänken, blev näst störst i kommunvalet i Göteborg med 17,2 procent av rösterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.