”Ett amfibieregemente i Göteborg behövs för att bereda plats åt och utbilda den amfibiebataljon som föreslås etableras på västkusten. En permanent militär närvaro på västkusten är också viktig av operativa skäl, inte minst för att skydda hamnområden och förbindelserna västerut.”, skriver regeringen i ett pressmeddelande som publicerades på måndagsmorgonen.
Beslutet vilar på en överenskommelse mellan regeringen samt C och L.
Beslut fattas på torsdag
Redan under våren började Försvarsmakten att förbereda en flytt till Göteborg, trots att beslutet inte var fattat i riksdagen. I slutet av maj bröt förhandlingarna mellan regeringen och oppositionen samman, och ingen ny försvarsbudget klubbades. Men nu har man alltså kommit fram till en överenskommelse och försvarspropositionen läggs fram i riksdagen på torsdag.
Kan innebära 400 nya jobb
Det förra amfibieregementet i Göteborg, Älvsborgs amfibieregemente, lades ner 2005. Sedan dess har det bara funnits två förband här, totalt cirka 250 personer.
Det nya amfibieregementet skulle i så fall innebära ytterligare cirka 400 heltidstjänster i staden.
Tidigare Amf-chefen minns nedläggningen 2005
– Det var positivt att höra om det nya förslaget, säger Stefan Gustafsson, chef amfibieregemente 4 2002-2005.
Han minns när Göran Johansson (S), dåvarande kommunalordförande i Göteborg, kommenterade nedläggningsbeslutet: ”Jag är säker på att om 15 år är regementet tillbaka igen”.
– Det var en helt annan tidsanda när det beslutet togs, säger Stefan Gustafsson. – Ett helt annat läge och målsättningarna med till exempel Ryssland var ju dialog och avspänning, men jag är glad att vi lyckades behålla grundstrukturerna ändå, för det som blev en tillfällig paus för amfibieregementet i Göteborg.