Svenska hockeyligan har som krav att det alltid ska finnas en ambulans på plats vid elithockeymatcher. I första hand utifall att en spelare skulle skada sig. Men även för att ta hand om besökare som mår dåligt.
Vi har varit i kontakt med flera av klubbarna som spelar i SHL. Samtliga vi fått svar från uppger att de hyr in ambulans med personal för mellan 3.000 och 8.000 kronor per match.
Men Frölunda har ett alldeles eget upplägg som kallas för ”hockeyambulansen”. Klubben hyr en ambulans med utrustning från Västra Götalandsregionen för 1.500 kronor per gång.
Men i priset ingår ingen personal. Både priset och upplägget bygger på ett muntligt avtal mellan Frölunda och chefer inom ambulanssjukvården. Något de inblandade gjorde upp om för flera år sedan, och som därefter har rullat på.
Är inte i tjänst
Två stycken ambulanspersonal står klädda i Västra Götalandsregionens uniform på samtliga Frölundas matcher och utför sina sedvanliga arbetssysslor. Men de är inte i tjänst. Utan de är där i egenskap av frivilliga privatpersoner.
Vi har pratat med flera källor som bemannat ambulansen eller som har insyn i upplägget.
– Så som jag har fått till mig är det så att vi ska vara anställda via Frölunda hockey under tiden vi är där. Men vi har inte fått se några papper eller påskrifter på att vi är timanställda eller någonting. Jag känner att det kanske inte riktigt fungerar som det ska, säger en anonym källa.
De berättar att de flesta som jobbar på Frölundas matcher gillar att gå på hockey, och att de inte enbart får biljetter till de matcher de jobbar på. Utan även till andra matcher.
– Det är uppbyggt på lojalitet. Vi som jobbar på hockeybilen är med på det. Man får ingen ersättning. Det är sanktionerat av toppen fast alla vet ju att det är galet. Det man får är biljetter, säger en annan källa.
”Inte enligt skolboken”
Vi berättar för våra källor hur de andra SHL-klubbarna löser ambulanskravet. Att de andra klubbarna har skriftliga avtal och betalar lön till personalen.
– Ja, när man tänker på det så är det ju jättemärkligt. Man kan ju inte skita ner sig för sådana här grejer. Det borde gå rätt till. Enligt honom som är ansvarig för detta är det helt okej. Men jag har själv grunnat på att det verkar lite, inte enligt skolboken, resonerar den första källan.
Vårdförbundet är kritiskt och ifrågasätter upplägget när SVT Nyheter Väst berättar om hur det går till.
– Det känns osmakligt att Frölunda inte betalar för medarbetarnas kompetens. Om det är ett krav att man ska ha en ambulans så borde de betala avtalsenliga löner för det arbetet. Här betalar man för plåt och inte för personal, men vad hjälper en ambulans om man inte har personal som besitter själva sjukvårdskunskaperna? säger Vårdförbundets ombudsman David Liljequist.
LÄS MER: Dessutom menar David Liljequist att det hela väcker en rad andra frågor. Bland annat skickar man konstiga signaler till allmänheten om personalen är där frivilligt men har sina tjänstekläder på sig.
”Inte konstigt alls”
Frölundas ordförande Mats Grauers säger att personalen har sina arbetskläder på sig för att publiken ska känna igen dem om det händer något. Och tycker inte att det är något märkligt med upplägget.
– Vi har ett avtal där vi betalar hyra för ambulansen och sedan har vi ideella människor som jobbar för oss.
Men är det inte märkligt att man inte betalar för en tjänst man får av ett sjukhus?
– Det är väldigt många människor som jobbar ideellt för oss. De här personerna gör det också. Så det är inte konstigt alls i vår värld.
Förutom att det inte utgått lön ställer sig en av våra källor frågande till vad som skulle hända ifall de transporterade någon till sjukhus och råkade ut för en olycka. Eller vem som skulle vara ansvarig vid en eventuell vårdskada.
– Vi tar ansvaret, vi har försäkringar som täcker deras arbete och vi tycker inte att det här är märkligt alls, säger Frölunda hockeys ordförande Mats Grauers.
Vad får de i gengäld?
– De får lov att vara på plats och se på hockey. Så är det med alla våra ideella.
Det vi har hört är att man får biljetter som tack.
– Ja, för att komma in måste man ha biljett. Det är korrekt, intygar Grauers.
En av våra källor berättar mer ingående om hur det går till när man får biljetter.
– Man får två biljetter per gång man står. Man får välja vilken match man vill gå på sen. Alltså vid ett senare tillfälle.
Vill inte ställa upp på intervju
Vi har sökt Anna-Karin Juwél-Egeland som är Västra Götalandsregionens verksamhetschef för ambulansen i Göteborg. Trots upprepade försök vill hon inte ha direktkontakt med SVT för en intervju utan svarar via Västra Götalandsregionens presstjänst.
”Vi anser inte att ambulansen ska ägna sig åt kommersiell verksamhet och därför hyr vi ut ambulansen till ett självkostnadspris. Att vi inte hyr ut ambulansen med personal handlar om att vi inte har förutsättningar att låta våra medarbetare utföra detta på beordrad övertid. Därför får det ske frivilligt genom att de som är intresserade anlitas av Frölunda HC” skriver Juwél-Egeland.
Hela hennes svar kan du läsa här.
Det administrativa arbetet med att bemanna ”hockeyambulansen” under säsongen sköts från ambulanssjukvårdens huvudkontor i Göteborg. Även den administrativa personalen belönas med biljetter. Det här bekräftas av verksamhetschefen för ambulansen.
Hon skriver i sitt mejl att de har utsett en speciell kontaktperson på regionen som ska underlätta samarbetet, men skriver också att det inte innefattar något omfattande rekryteringsarbete, och hon skriver att de sköter administrationen utanför ordinarie arbetstid.
Nekar till biljettutlämning
Men Frölunda hockeys ordförande Mats Grauers vill inte kännas vid någon ersättning i form av biljetter till mellanhänder, andra än de som jobbar på matcherna.
– Vi har inte lämnat ut några biljetter och det känner jag inte till att någon mellanchef skulle ha fått, säger Grauers.
En av personerna vi pratat med medger att han funderat på hur korrekt det arbetsgivaren ägnat sig åt egentligen är.
– Hade det varit riktigt hade man fått betalt via SU om man står och jobbar på ambulansen. Det handlar om ansvarsfrågor, det handlar om massvis med olika aspekter.
FAKTA/Så mycket kostar andra klubbars Hockeyambulans per match
Malmö 8.000 kr
Brynäs 4.500-5.000 kr
Färjestad 3850-4800 kr
Modo 4.075 kr
Växjö 4.000 kr
Karlskrona 3.500 kr
Djurgården 3.000-4.000 kr
Frölunda 1.500 kr
Samtliga klubbar vi fått svar från betalar till skillnad från Frölunda både för ambulans och personal. Uppgifterna bygger på klubbarnas egna uppgifter, men i Frölundas fall har vi även granskat fakturor från Regionen.