Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör biodlaren Kerstin Namuth om den amerikanska yngelrötan och varför hon är orolig i klippet ovan. Foto: SVT

Amerikansk yngelröta hittad hos bin i Mölndal

Uppdaterad
Publicerad

Bisjukdomen amerikansk yngelröta har upptäckts på en bigård i Mölndals kommun. Sjukdomen är både farlig och svårbekämpad. Nu i sommar finns det extra stor risk för spridning.

– Den är väldigt allvarlig för bisamhället som är angripet, säger biodlaren Kerstin Namuth.

Sjukdomen innebär att binas larver ruttnar i cellerna. Bakterien som utlöser sjukdomen kan gå i dvala, vilket gör den farlig och svår att bekämpa eftersom den bildar sporer som kan överleva i tiotals år.

Oavsett om biodlare desinficerar sitt material är det svårt att få bort sjukdomen. Om ett bisamhälle är så angripet att det inte går att rädda, måste man förinta det för att förhindra spridning.

– Den är väldigt allvarlig för samhället som är angripet, det samhället överlever troligtvis inte, säger Kerstin Namuth, biodlare och styrelsemedlem i Göteborgs och Bohusläns biodlardistrikt.

Extra stor risk för spridning

I torsdags konstaterades sjukdomen vid en bigård i Mölndals kommun och en smittutredning pågår, något som Göteborgs-Posten var först med att rapportera om.

Just nu är det extra stor risk för spridning, då många säljer och köper bisamhällen vid den här tiden på året. Dessutom är det svärmtid, då bisamhällen delar på sig. Bin som svärmar är oftast friska, men kan i undantagsfall sprida sjukdom.

Biodlarens uppmaning

Biodlare har anmälningsplikt för amerikansk yngelröta så fort det finns misstanke om sjukdomen.

– Har ni bin, anmäl det till länsstyrelsen, anmäl alla era uppställningsplatser, säger Kerstin Namuth.

Sjukdomen drabbar inte människor.

Bisjukdomen amerikansk yngelröta. Foto: Marie-Louise Simonsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.