• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kronoinspektör Anders Nyberg på Kronofogden i Skövde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar kronoinspektör Anders Nyberg hur Kronofogden och polisen samarbetar efter nya lagändringen. I ett garage i Vara står bilar som utmätts och ska ut på Kronofogdens nätauktion. Foto: SVT/Helena Josefsson

Anders driver in skulder – bilar säljs för miljoner på Kronofogdens nätauktioner

Uppdaterad
Publicerad

Smycken, klockor – och bilar. Förra året sålde Kronofogden utmätt egendom för drygt 22 miljoner kronor i Västra Götaland – en fördubbling på bara några år.

– Ökningen beror mycket på en lagändring som gör att vi kan få hjälp av polisen på ett annat sätt än tidigare, säger Anders Nyberg, kronoinspektör i Skövde.

I ett garage utanför Vara står bilar för hundratusentals kronor – i väntan på att säljas av Kronofogden.

– Vi säljer bilarna för att få in pengar till olika fordringsägare. Till exempel staten, som kan ha krav i form av skatteskulder och brottsoffer med skadeståndskrav, säger kronoinspektör Anders Nyberg på Kronofogden i Skövde.

Förutom personbilar är husvagnar, smycken och klockor några av de vanligaste egendomarna som utmäts av Kronofogden.

Utmätning per telefon

2019 sålde Kronofogden i Västra Götaland egendom via nätauktioner för 10,4 miljoner kronor – 2023 var siffran mer än dubbelt så hög: 22,1 miljoner kronor.

Totalt under perioden 2019-2023 handlar det om 40 miljoner kronor som Kronofogden fått in – enbart från personbilar i Västra Götaland.

Ökningen beror enligt Anders Nyberg till stor del på en ny lag från 2022, som ger Kronofogden rätt att fatta beslut om utmätning per telefon.

Fler skuldsatta söker hjälp

Samtidigt som Kronofogden ökat sina utmätningar har också antalet personer som söker hjälp hos budget- och skuldrådgivningen ökat.

– Tyvärr har många redan hamnat hos Kronofogden när de söker hjälp hos oss, säger Lana Hejazi, budget- och skuldrådgivare i Göteborgs stad.

I Göteborg var det 3 475 personer som vände sig till dem förra året. En ökning med 25 procent sedan 2021.

Skilsmässa och arbetslöshet

Lana Hejazi kommer ofta i kontakt med personer som skuldsatt sig efter till exempel sjukskrivning, skilsmässa eller arbetslöshet.

– Vi ser också att personer med bolån och unga vuxna, personer i åldrarna 18 till 34 år i allt större utsträckning söker vår hjälp.

Enligt yrkesföreningen för budget- och skuldrådgivare i kommunal tjänst ser de samma trend över hela landet.

UTMÄTNING PÅ DISTANS

Den 1 augusti 2022 infördes en ny lag, som innebär att Kronofogden med hjälp av polisen kan utmäta tillgångar från personer med skulder utan att själva vara på plats. Lagen syftar bland annat till att försvåra för den organiserade brottsligheten.

Så här går det till:

  • Polisen stoppar i sin verksamhet en person, till exempel i en bil vid en kontroll.
  • Genom en app i telefonen ser polisen direkt om personen har skulder hos Kronofogden.
  • Om skulder finns och personen är i besittning av värdefullt gods, till exempel kontanter, fordon, smycken eller klockor, kan polisen ringa till Kronofogden, som per telefon fattar beslut om utmätning, och gör en bedömning av värdet. Därefter kan polisen på plats omhänderta godset.
  • Via en jourverksamhet hos Kronofogden kan utmätningarna ske även nattetid och på helger.

Västra Götalandsregionen är uppdelad i fyra områden: Borås, Göteborg, Skövde och Uddevalla, eftersom det är där Kronofogden har sina kontor.

Källa: Kronofogden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.