”Vi måste vara mycket mer noggranna med att informera inför olika undersökningar och att säkerställa att vi har föräldrar eller personal utöver läkare på plats”, säger Christer Printz som är chefsläkare på Skaraborgs sjukhus. Foto: SVT/Skaraborgs sjukhus

Ändrade rutiner på Skaraborgs sjukhus efter de misstänkta övergreppen

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen väcktes åtal mot den läkare som misstänks för en rad sexbrott mot barn och som varit verksam i Skaraborg. Nu berättar Skaraborgs sjukhus att man vidtagit ordentliga åtgärder efter händelsen.

– Vi måste vara mer försiktiga och mer tydliga, säger Christer Printz som är chefsläkare.

Den läkare som under onsdagen åtalades för en lång rad sexualbrott mot barn har bland annat varit verksam på Skaraborgs sjukhus i Skövde där tolv fall misstänks ha inträffat. Sedan brottsmisstankarna mot läkaren blev kända har sjukhuset infört flera förändringar för att motverka att något liknande ska kunna hända igen.

– Vi måste vara mycket mer noggranna med att informera inför olika undersökningar och att säkerställa att vi har föräldrar eller personal utöver läkare på plats. Det har också påverkat hur vi ska förhålla oss till patienten med information, att vara försiktigare och framför allt tydligare, säger Christer Printz som är chefläkare vid Skaraborgs sjukhus.

Läkare dömd för övergrepp på barn

SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat om hur en anmälan gjordes till patientnämnden 2016 om en undersökning som den aktuelle läkaren hade gjort. Sjukhuset gjorde då en intern utredning som kom fram till att undersökningen hade gått rätt till och det gjordes aldrig någon polisanmälan.

Från sjukhuset sida är man idag självkritisk.

– Med historien som kom efteråt i åtanke så borde vi gjort en annan bedömning, säger Christer Printz.

”Har gjort en omfattande utredning”

Sedan brottsmisstankarna mot läkaren blev kända har Skaraborgs sjukhus gjort en omfattande utredning är samtliga föräldrar till läkarens patienter har kontaktats. De misstänkta fall som då uppenbarade sig har sedan överlämnats till polisen.

Finns det tankar kring att förändra rekryteringsprocessen?

– Egentligen inte eftersom vi redan har rutiner för att begära ut brottsregister, kontrollera CV och tidigare arbetsplatser. Vi gjorde också det i det här fallet men såg ingenting som talade för att det skulle vara något problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkare dömd för övergrepp på barn

Mer i ämnet