Se kritiken i socialamedier i klippet ovan och följ med in på Sahlgrenska med Pia Löwhagen Hendén.
Den nya lagen träder i kraft den första juli i år och är delvis inriktad på att bevara organ för att de ska klara donation. Men det är en annan del av lagen som framförallt rivit upp känslor.
Närståendeveto försvinner
Den om att närstående inte längre ska få lägga in sitt veto mot donation, enbart på grund av deras egna känslor. Något som bara blir aktuellt om vare sig vården eller anhöriga vet vad den dödende hade önskat.
– Det är en juridisk fråga att närstående inte ska kunna bestämma över patienter. Det finns ingen annanstans inom sjukvården där det är så och då har man tagit bort det här också, säger Pia Löwhagen Hendén.
Går aldrig emot närstående
Hon betonar dock att denna del av lagen inte drivits av professionen och att de ändå, trots lagen, aldrig skulle gå emot närstående som skulle ställa sig negativa till donation av en döende patient.
Socialstyrelsen har fått motta flera samtal från oroliga människor och även Svenska kyrkan har varit kritisk.
”Sjukvården 'tar' inga organ”
I sociala medier länkas det till donationsregistret med uppmaningar om att välja nej för sina anhörigas skull. Uttryck som att vården kommer ”ta dina organ” används.
– Sjukvården ”tar” inga organ. Vi omhändertar för att transplantera till medmänniskor som kan överleva tack vare donationen. Man måste också fråga sig, om man själv skulle vilja ta emot ett organ? Eller om man skulle vilja att ens barn eller närstående skulle göra det, säger Pia Löwhagen Hendén.
Eftersom det enbart är de patienter som dör på intensivvårdsavdelningen (IVA), och inte de som dör någon annanstans, som kan donera är sjukvården beroende av varje patient för att kunna rädda andras liv, förklarar hon.
Nya donationslagen
De nya reglerna innebär kortfattat att:
- Tydligare regler kring hur fortsatt intensivvård får gå till för att göra fler donationer möjliga.
- Närståendevetot tas bort. Det är i stället den enskildes inställning till donation som ska vara avgörande. De närstående är fortsatt en viktig informationskälla.
- Beslutsoförmögna vuxna undantas då de inte har haft möjlighet att fatta ett eget beslut i frågan om donation.
Källa: Socialstyrelsen