Förra helgens stora nazistdemonstration i Göteborg blev lugnare än befarat. Det blev trots det en del tumult och konfrontationer mellan Nordiska motståndsrörelsen och polisen, bland annat när NMR försökte gå en annan väg än den de hade tillstånd för.
En grupp på motståndarsidan kastade även sten mot polisen vid minst ett tillfälle.
Som vi tidigare rapporterat om misstänks 23 NMR-aktivister och en annan person för våldsamt upplopp. Nu har också anmälningar mot polisen kommit in.
– Vi har en konkret anmälan där polisen anklagas för misshandel. Den har skickats vidare till SU, polismyndighetens särskilda utredningar. Det har också kommit in ett antal skrivelser som kommer att resultera i en eller flera ytterligare anmälningar om misshandel, säger Helena Trolläng, chef för polisens utredningssektion i Västra Götaland.
Polisen nöjd
Helena Trolläng vet inte de exakta omständigheterna, vad polispatruller anklagas för att ha gjort.
– Jag tror att anmälningarna kommer från NMR då de var mellan dem och polisen det blev konfrontationer, säger hon.
LÄS MER: SVT-dokumentär om nazistdemonstrationen i Göteborg
Anledningen att Trolläng inte vet exakt är att interna utredningar inte är tillgängliga för andra än personalen på den särskilda utredningsenheten, det för att enskilda polismän inte ska kunna påverka dem.
– Naturligtvis är målet alltid att vi inte ska bli anmälda överhuvudtaget. Samtidigt är min bild att det här handlar om ett mycket litet antal anmälningar med tanke på omständigheterna. Vi är nöjda med vår egen hantering av demonstrationen, säger Helena Trolläng.
Det finns inga besked om hur lång tid utredningen kan tänkas ta, om anmälningarna kan leda till åtal eller inte.
Vad gäller misstankarna om våldsamt upplopp sitter den 17-årige stenkastaren häktad. Han räknas enligt åklagaren inte som motdemonstrant, utan ”som en person som tog tillfället i akt att skapa bråk”.
Flera misstänkta brott
De 23-NMR-anhängarna, bland andra organisationens ledare, är alla släppta i väntan på åtal.
– Vi har ett stort videomaterial att gå igenom, vi jobbar intensivt med det, säger Ulrika Åberg, åklagare och förundersökningsledare.
Det har också kommit åtta anmälningar om hets mot folkgrupp som avser plakat och slagord som användes av nazisterna.
– Vi utreder även dessa anmälningar med hjälp av videomaterial. En förundersökning är inledd men det återstår en del arbete innan vi beslutar hur vi går vidare, säger åklagaren Jonas Martinsson som leder de utredningarna.