Erik Norling var på väg i bil till sin butik när han såg hur tromben gick fram.
– Först ser vi en ladugård med avslitet tak. Då tänker vi ”vad har hänt här?”. Sedan kör vi 30 sekunder till och då ser vi hur plåt och bråte flyger från ett gods på andra sidan, berättar Erik Norling.
På Erik Norlings filmklipp (se ovan!) syns hur tromben går fram över ladan.
– Det är klart man blir rädd, jag ringde 112 och tyckte att de skulle gå ut med en varning. När jag kom fram till min butik skrek jag till personalen att taket kunde rivas av när som helst, säger Erik Norling.
Vädervarning: ”Ta in utemöbler”
Tromber uppstår i samband med åskskurar, stora regnmoln och varmare luft. Att tromber bildas är inte ovanligt, men det är ovanligt att man ser dem, förklarar SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir
– Det händer flera gånger per år. Men de är ofta väldigt små och att få syn på en är inte så vanligt, säger hon.
Enligt Tomasdottir är vädret fortsatt ostadigt och det har varit ovanligt många åskskurar. Men det går inte att förutspå om kvällen kommer fortsätta leverera fler tromber, eftersom det sker slumpmässigt.
– Men det ligger en varning för stora regnmängder i sydvästra Sverige, säger hon och fortsätter:
– Och det kan fortfarande blåsa väldigt kraftigt, så jag vill rekommendera att man tar in utemöbler – för det kan blåsa bort.
Ville filma blixten – då kom tromben
Ann Sofi Maatougs familj hade packat in sig i bilen och hoppades på att få en blixt på film, också i närheten av Vargön. Då dök tromben upp.
– Alla blev jättechockade för vi har aldrig sett detta tidigare, säger Ann Sofi Maatoug.
Familjen saktade in vid vägkanten och började filma.
– Barnen blev rädda men jag tyckte nog lite mer att det var häftigt att se det så nära, fortsätter Ann Sofi.
Se Ann Sofi Maatougs klipp nedan!
Tromber
Tromber är små men kraftfulla virvlar som bildas i intensiva bymoln, ”cumulonimbus”. En tromb känns igen på den karakteristiska molnslang (tuba) som vanligtvis hänger ner från molnet.
Tromben kan virvla upp löst material från marken, eller vatten om den uppträder över havet. I dessa fall ser man att den roterande luften (virveln) nära jordytan är större än vad molnslangen högre upp är.
Källa: SMHI