• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Anneli Olsson, 59, har fortfarande symptom efter Covid-19 – nästan tolv månader efter att hon insjuknade. Foto: Richard Veldre / SVT

Annelis svåra kamp mot covid – fortfarande svag 300 dagar efter att smittan slog till

Uppdaterad
Publicerad

Anneli Olsson, 59, från Dals-Rostock insjuknade i covid-19 i april förra året. Sedan dess är inget sig likt. Våren 2021 kämpar hon fortfarande för att komma tillbaka, och nu hoppas hon på en bättre samordning i sjukvården för att hjälpa långtidssjuka.

– Jag längtar så efter att kunna gå, berättar hon.

I klippet hör du Anneli Olsson om hur hon drabbats av långtidscovid: ”Som en film”.

Anneli Olsson insjuknade i april förra året. När SVT träffade henne i augusti ville hon belysa frågan om långtidscovid. Då trodde Anneli att hon skulle bli bättre. Det blev hon inte.

Coronaviruset i Västsverige

Symptomen blev värre, kroppen svagare.

– Jag var en fysisk stark och aktiv person och nu kan jag bara gå kortare stunder, säger hon.

Ingen översikt

Brittiska studier pekar på att upp emot tio procent av dem som insjuknar i covid-19 har kvar symptom flera månader. Men kunskapen om covid-19 är liten. Forskning pågår på flera håll och Socialstyrelsen ska ta fram underlag som ska stötta sjukvården att hjälpa patienter med långtidscovid.

– Det kommer publiceras löpande under våren och kompletteras och uppdateras allt eftersom ny kunskap tillkommer, säger Kristina Falk på socialstyrelsen.

Regeländring

Ett bekymmer för myndigheterna är att det inte finns någon samlad bild av hur många som drabbas av långtidscovid. Detta eftersom man inte får in uppgifter från vårdcentraler och annan primärvård. Därför har socialstyrelsen föreslaget en regeländring.

– Parallellt har vi förslagit en regeländring till regeringen för att samla in statistik direkt från regionerna för att på så vis få en översiktlig bild av omfattningen, säger Kristina Falk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet