Ännu ingen köpare, enligt Håkan Thorbjörnsson, strategidirektör på Göteborg Energi Foto: Göteborgs Energi

Ännu ingen köpare till Gobigas

Publicerad

Miljardanläggningen Gobigas, som Göteborgs stad ville sälja skyndsamt, har ännu inte hittat någon köpare. Läget försvåras av att staten kan kräva tillbaka 222 miljoner kronor som betalats ut i bidrag.

Göteborg Energi beslutade den 25 april 2017 att snabbt undersöka möjligheten att hitta ny finansiering eller en ny ägare till Gobigas, Göteborg Energis demonstrationsanläggning för storskalig produktion av biogas genom förgasning av skogsråvara.

Men ännu har ingen köpare hittats.

– Vi håller på att ta fram en strategi för hur vi ska agera och göra i slutändan. Vi talar med Energimyndigheten och vi har talat med intresserade parter, men inga beslut är tagna, säger Håkan Thorbjörnsson, strategidirektör Göteborg Energi.

Staten kan kräva tillbaka pengar

Göteborg Energi har investerat över en miljard i Gobigas, som dock kantats av teknikstrul och förseningar. 2010 ingick man ett avtal med Energimyndigheten och fick ett bidrag på 222 miljoner kronor, vilket då var det största forsknings- och utvecklingsstöd som svenska staten hade bidragit med sedan Sverige gick med i EU. Avtalet gäller till och med 2019.

– Om vi ska sälja så måste vi invänta Energimyndighetens åsikter, säger Håkan Thorbjörnsson.

Vi pratar pengar och återkrav?

– Eventuella återkrav kan handla om 222 miljoner kronor, men jag vill inte spekulera. Vi får ta ställning till Energimyndighetens beslut när det väl kommer, säger Håkan Thorbjörnsson.

Hyllad ny teknik – men svårsåld

Gobigas producerar förnybar biogas till framförallt fordon. Eftersom gasen kommer från förnyelsebara källor som trädgrenar och rötter är den mycket miljövänlig och har hyllats världen över.

Miljöministrar, EU-parlamentariker och internationella delegationer har besökt demonstrationsanläggningen under åren. Men 2015 tvingades Göteborg Energis skriva ner värdet på Gobigas-anläggningen till noll kronor, då det ansågs nästan omöjligt att tjäna pengar på gasen under de närmaste åren.

Det betyder inte att det saknas intresse tekniken.

– Men därifrån till att man vill köpa en anläggning som är byggd för att utveckla en teknik – det är ett stort steg, konstaterar Håkan Thorbjörnsson.

Är det ett för stort steg?

– Det vet vi inte idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.