Anställd på statligt ungdomshem döms för sexuellt ofredande mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Två pojkar under 15 år har utsatts för brott på ett statligt ungdomshem i Göteborgsområdet. På fredagen dömdes den anställde för sexuellt ofredande och ringa misshandel.

En anställd på ett statligt ungdomshem i Göteborgsområdet har dömts för sexuellt ofredande och ringa misshandel mot två pojkar, som då var elva och tolv år gamla. Där ska de enligt stämningsansökan ha utsatts för sexuella övergrepp, hot och misshandel av en anställd på hemmet.

Under fredagen dömdes den anställde. Påföljden: villkorlig dom, 40 dagsböter och ett skadestånd på närmare 20 000 kronor till pojkarna. Åklagaren hade yrkat på ett års fängelse.

– Min huvudman menar att han inte gjort ungdomarna något illa och vi hade velat se en frikännande dom. Vi kommer att analysera domen och därefter bestämma om och vilka delar av domen som kommer att överklagas, säger mannens advokat Adis Beharic.

Visat porr för pojkarna

Det handlar bland annat om beröring av könsorgan, hot med kniv mot den ene pojkens lår och misshandel med slag i ansiktet och knackningar med knogarna i huvudet på den andre pojken. Den anställde ska även ha visat porr för pojkarna.

– Det är en väldigt allvarlig situation när pojkarna ska få vård och känna sig trygga och så blir de utsatta för brott, säger åklagaren Maria Thorell.

För bara drygt ett år sedan stängdes en avdelning på ungdomshemmet omedelbart av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Detta efter att personal varit våldsam mot minderåriga.

– Att det kunnat inträffa i vår verksamhet är mycket allvarligt. Alla våra ungdomar har rätt att känna sig trygga hos oss och övergrepp är oacceptabelt och får inte förekomma. Vi behöver göra mer och kommer att vidta fler åtgärder för att det inte ska kunna inträffa igen, säger Helena Finér, tf verksamhetsdirektör för SIS ungdomsvård norr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.