Våren 2022 bestämde Socialdemokraterna tillsammans Moderaterna och Liberalerna alla anställda måste lämna ett sjukintyg från läkare om man varit sjuk fler än fem gånger under ett år. Tidigare gällde det dubbla: krav på sjukintyg om en anställd varit sjuk fler än tio gånger.
– Folk blev ledsna, de blev arga och många blev hårt drabbade ekonomiskt, säger Gunilla Hansson, undersköterska och facklig förtroendevald för Kommunal.
Kostnad med sjukintyg
Ett sjukintyg kostar mellan 250 och 800 kronor. En kostnad som den anställde behöver bekosta själv.
– Om jag behöver ett sjukintyg för någonting annat så behöver jag bekosta det själv, så det är inte heller något konstigt, säger Catharina Bråkenhielm (S) kommunstyrelsens ordförande på Orust.
Tidigare har sjukintyg kunnat krävas från dag ett ifall arbetsgivaren har haft särskilda skäl för det. Då har det främst riktats till enskilda personer som är sjukskrivna ofta, medan den nya regeln gäller alla kommunalt anställda.
– Att sätta generellt förstadagsintyg sjätte gången, det är helt galet. Det ska ju vara individuellt, säger Gunilla Hansson.
Men politikerna försvarar beslutet.
– Det drabbar inte alla, det drabbar bara de som är sjuk mer än fem gånger. Regeln är rättvis och gäller alla, säger Catharina Bråkenhielm.
Vill ändra kollektivavtalet
Nu inväntar Kommunal ett fall då en medlem inte lämnar in ett sjukintyg efter fem sjuktillfällen för att kunna ta fallet vidare juridiskt.
– Vi har en frustration då vi inte kommer åt arbetsgivaren rent lagligt och man inte kan göra en tvist generellt utan det måste ligga individuellt, säger Gunilla Hansson.
I nästa kollektivavtalsförhandling hoppas Gunilla Hansson på förändring.
– Vi har tecknat ett kollektivavtal som är sämre än sjukskrivelagen. Det tänker jag att det måste vi också se till att ändra, säger hon.
Kostnad för sjuklön på orust
Sjuklön dag 2-14 totalt kommunen
2023 (de första 11 månaderna): 9 796 128 kr
2022: 13 924 678 kr
2021: 11 487 910 kr
2020: 12 266 126 kr
2019: 8 765 274 kr
Källa: Orust Kommun