– Det beror på att vi i vissa delar av stan har haft färre skolplatser än det fanns efterfrågan på. Det gjorde att vissa elever skulle få orimligt lång resväg till skolan, berättar Marie Åhman, kommunikationschef på grundskoleförvaltningen i Göteborg.
När förvaltningen såg varthän det barkade gjorde man ett omtag.
– Vi började då se över antalet skolplatser för att se om vi kunde utöka dessa för att göra det så bra som möjligt för eleverna. De gällde för oss att försöka öppna fler skolplatser i rätt årskurser på olika skolor. Det var frågan om ett ganska gediget arbete, säger Marie Åhman.
Västra Göteborg
De platser där brist på tillräckligt med skolplatser varit tydliga finns över hela Göteborg, och det ser olika ut för olika årskullar.
– Men det har handlat en del om västra Göteborg och Askim. Men även andra delar. Det som stack ut när vi fick resultaten av de simuleringar som gjordes var att det fanns för få platser för framför allt de elever som ska börja årskurs sju. Men även i andra årsgrupper skulle man få alldeles för lång resväg, säger Marie Åhman.
Efter att ha sett över situationen blir lösningen inte optimal, men betydligt bättre än tiidgare. De som ska börja årskurs sju kommer enligt den nya planeringen att få besked första veckan i maj, medan övriga årskullar kan räkna med besked nästa vecka.
Elevperspektiv
Så det här beror inte på coronasmitta och höga sjukskrivningstal på förvaltningen?
– Nej, det här har ingenting med det att göra. När vi fick resultaten utgick vi helt enkelt från ett elevperspektiv, säger Marie Åhman.