– Det har varit mer tryck i butiken nu i december. Det är också många kunder som pratar om att det återvunna plagget blev årets julklapp och att de tycker det är kul med ett nytt tänk, säger Sara Sterling, butikschef på Myrorna i Göteborg.
Årets julklapp, det återvunna plagget, handlar om att skapa en mer hållbar konsumtion som ett steg i att bidra till bättre miljö och klimat. Även i second hand-butiken Emmaus i Göteborg har man i år märkt av en ökning.
– Det är jättestort att årets julklapp blev det återvunna plagget. Vi märker att allt fler valt att köpa second hand-kläder också i julklapp och så har det inte varit tidigare. Vi säljer också fler presentkort nu än vad vi gjort tidigare, säger Johanna Risberg, butiksbiträde på Emmaus i Göteborg.
Konsumtionen ökar
Statistik som nyligen presenterades i Konsumentrapporten 2018 visar att konsumtionen under de senaste tio åren ökat med 22 procent. Under 2017 ökade konsumtionen på allt förutom alkohol och tobak med 2,3 procent jämfört med 2016.
– Det är självklart att vi måste börja tänka efter nu, vi kan inte fortsätta som vi gör nu, säger Johanna Risberg från Emmaus.
För Sara Sterling som i flera år arbetat på Myrorna har det blivit en hel del julklappar som varit second hand även tidigare år, framförallt är det hennes systrar som fått second hand-kläder i julklapp.
– Det har varit väldigt uppskattat. Det finns så mycket fina second hand-kläder, en hel del är helt nytt och oanvänt, säger hon.
Men det finns undantagsfall även för en inbiten förespråkare av second hand.
– Ja..., jag råkade gå in i en butik i stan där jag såg en jättefin tröja som jag köpte till min dotter, säger Sara Sterling. Men annars håller jag mig mest till second hand.