I klippet berättar Emma Gunterberg Schas, verksamhetschef, varför hon anser asylprocessen för hbtqi -flyktingar är årets fokus och Migrationsverket svarar på kritiken.
Det är genom sex personers asylerfarenheter som West Pride vill belysa problematiken som kan uppstå för hbtqi-flyktingar. Något som även RFSL tog upp i en rättsutredning redan 2020.
Efter att ha granskat över 2000 enskilda beslut och domar i hbtqi-asylärenden från Migrationsverket och migrationsdomstolar, konstaterades det att att hbtqi-asylsökande nekas asyl med otillåtna avslag.
– Vi hade en bra dialog med RFSL efter utredningen och detta är något som vi tagit med i vårt utvecklande arbete av hbtqi-asylärenden, säger Annica Dahlqvist, presskommunikatör Migrationsverket.
West Prides vittnen
En av de sex vittnena, ”Farhad”, berättar i kampanjen om varför det för honom var svårt att berätta om sina upplevelser för Migrationsverket.
– När du kommer från ett land där homosexualitet är tabu så är det svårt att hitta orden för vad man har varit igenom, vem du är och hur du identifierar dig, säger han.