Mjölkersättningen från Arla började sjunka sommaren 2014 och har nu, med den senaste sänkningen på 9,4 öre från 1 maj, nått bottennivån 2,44 kronor per kilo mjölk. För ekomjölken får man 4,07 kronor per kilo.
Deppigt för många mjölkbönder
För många mjölkbönder är ekonomin så dålig att de inte längre klarar av löpande underhåll eller några nya investeringar på gården. Så är det för mjölkbonden Eva Rylén på Jordfallsslättens gård i Hjärtum, en gård som brukats av familjen i sju generationer.
– Jag har tappat sugen, det är inte roligt längre, säger hon.
På gården har man 35 mjölkkor och ett 30-tal får och lika många lamm.
– Jag har korna kvar och jag går och mjölkar, men det är deppigt för vi tjänar inget på korna längre, säger hon.
Fler kommer att sluta
Bibbi Johansson är mjölkbonde på Bergs gård utanför Trollhättan. Hon är även vice ordförande i Arla-böndernas Västra krets. Hon ser mycket allvarligt på att mjölkpriset sjunker ännu mer och befarar att fler mjölkbönder kommer att sluta.
– Politikerna måste bestämma sig för om de vill ha kvar mjölkproduktionen i Sverige, säger hon.
15.000 euro i krisbidrag
Hon tycker situationen är så desperat att det är dags att jordbruksministern betalar ut ett krisbidrag på 15.000 euro till varje mjölkgård, enligt de minimis-reglerna inom EU.
– Det är ett engångsbelopp som varje land kan ta till när situationen är krisartad för någon näring och nu är det dags att ge detta belopp till mjölkbönderna, säger Bibbi Johansson.
Mjölkproduktionen ökar i Europa
Anledningen till att Arla sänker mjölkersättningen till bönderna är att mjölkproduktionen fortsätter att öka i flera länder i Europa, skriver Arla i ett meddelande till Arlabönderna.
Mjölkproduktionen i Irland har ökat med nästan 20 procent, i Nederländerna med 16 procent, i Danmark och Tyskland med 5-7 procent och i Storbrittannien med två procent. Man skriver också att ”ytterligare sänkningar kan inte uteslutas”.