En person står med armarna i kors framför en byggnad med rödgrå dörrar och en mönstrad fasad. Byggnaden har stora fönster och en lampa vid ingången. Det är en grå dag med regnig atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Artiom Kosel berätta varför han ställde om till läraryrket. Foto: SVT

Artiom ställde om – pluggar nu till lärare i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha jobbat med projekt, inventering av insekter och som reparatör på cykelverkstad ställer Artiom Kosel nu om och utbildar sig till biologilärare. Han tillhör den ökande skaran som ska bli legitimerad lärare genom KPU, en kort utbildning till yrkestiteln.

– Jag vill jobba inom ett yrke som jag har pluggat till och jag tycker det är roligt att undervisa, säger Artiom Kosel.

Det var biologiämnet och nöjet med att undervisa som gjorde att valet föll på läraryrket när Artiom Kosel, 36, valde att ställa om.

– Man träffar så många människor. Det är väldigt givande när de (elever, reds anm.) förstår och är intresserade, säger Artiom Kosel.

Han jobbat med en rad andra yrken tidigare. Men nu studerar han till gymnasielärare i biologi på Kompletterande pedagogisk utbildning, KPU, vid Göteborgs universitet.

Det är ett kort program där en student med minst 90/120 högskolepoäng i ett skolämne kan bli behörig ämneslärare. Artiom Kosels har sedan tidigare pluggat ekologi och miljövetenskap på universitet.

Ökande söktryck

Söktrycket till KPU ökar. I år hade programmet i Göteborg 979 sökande till 150 platser.

Artiom Kosel siar att det höga söktrycket kan bero på att många med utländsk bakgrund söker sig dit för att komplettera sina förkunskaper med en pedagogisk utbildning.

Enligt statistik från Universitetskanslersämbetet är det en större andel studenter med utländsk bakgrund som börjar på KPU jämfört med den vanliga ämneslärarutbildningen.

– På vårt program är det många som har invandrat till Sverige, som jag som har utländsk bakgrund. Då är det ganska svårt att hitta jobb inom sitt område ibland. Då måste man utbilda sig i vilket fall som helst, säger han.

En person står framför en dator med en stor skärm som visar en presentation om examensmål för ett samhällsvetenskapligt program från 2011. På skärmen finns en text som fokuserar på utvecklingen av samarbeten och självständighetsförmåga. I bakgrunden syns böcker på hyllor, och även en affisch med texten ”We Can Do It!” är synlig. En bärbar dator ligger på skrivbordet, tillsammans med en smartphone och andra skrivmaterial.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Annika Lindskog, programledare för KPU i Göteborg, berätta om det ökande söktrycket. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.