Det var biologiämnet och nöjet med att undervisa som gjorde att valet föll på läraryrket när Artiom Kosel, 36, valde att ställa om.
– Man träffar så många människor. Det är väldigt givande när de (elever, reds anm.) förstår och är intresserade, säger Artiom Kosel.
Han jobbat med en rad andra yrken tidigare. Men nu studerar han till gymnasielärare i biologi på Kompletterande pedagogisk utbildning, KPU, vid Göteborgs universitet.
Det är ett kort program där en student med minst 90/120 högskolepoäng i ett skolämne kan bli behörig ämneslärare. Artiom Kosels har sedan tidigare pluggat ekologi och miljövetenskap på universitet.
Ökande söktryck
Söktrycket till KPU ökar. I år hade programmet i Göteborg 979 sökande till 150 platser.
Artiom Kosel siar att det höga söktrycket kan bero på att många med utländsk bakgrund söker sig dit för att komplettera sina förkunskaper med en pedagogisk utbildning.
Enligt statistik från Universitetskanslersämbetet är det en större andel studenter med utländsk bakgrund som börjar på KPU jämfört med den vanliga ämneslärarutbildningen.
– På vårt program är det många som har invandrat till Sverige, som jag som har utländsk bakgrund. Då är det ganska svårt att hitta jobb inom sitt område ibland. Då måste man utbilda sig i vilket fall som helst, säger han.