Den sjunde april ska domen komma från Vänersborgs tingsrätt gällande ett flertal personer inom Saab. Bland annat anklagas Saab-ledningen för att via massmedier ha gett en osann och förskönad bild av företagets ekonomi för att underleverantörer inte skulle sluta skicka delar eller begära Saab i konkurs.
En av dem åtalade är tidigare vd:n Jan-Åke Jonsson som avgick drygt ett halvår före konkursen. I hans fall yrkar åklagaren på att han ska dömas till 1,5 till 2 års fängelse för grovt svindleri. Åtalspunkter som Jan-Åke Jonsson själv menar är helt ogrundade.
– Det har varit ett ständigt funderande hur man kan komma till så ogrundade påståenden från Åklagarmyndigheten, säger han till SVT Nyheter Väst.
”En påfrestande tid”
Han berättar att han under fyra års tid har kallats in till ett stort antal förhör och att det har varit en process som har varit påfrestande för både honom och hans familj.
– Det har givetvis också haft stora påfrestningar på mina andra arbetsuppgifter, som jag har fått lämna ett antal, och givetvis också haft stora negativa ekonomiska påverkningar, säger Jan-Åke Jonsson.
Men som vd är inte det här en del av jobbet att man har ansvar?
– Skillnaden när du är vd är att du har kontroll över processen. Här är vi helt utlämnade, det finns ingen möjlighet överhuvudtaget att påverka processen. Det är bara att gilla läget och hänga med.
Åklagaren lyfter ändå frågor som hände under din tid som vd. Är det inte rimligt att du ställs till ansvar för dem?
– Men man behöver inte hålla på i fyra år med det. Det här är frågor som, hade man gjort sin hemläxa från början, hade man utagerat det här väldigt snabbt.
Kriminologen: ”Det gick för fort”
Bilden av att rättsprocessen skulle ha tagit orimligt lång tid delas dock inte av Tage Alalehto, kriminiolog och sociolog vid Umeå Universitet. Han har studerat ekobrott i över 20 år och har även följt Saab-rättegången noga.
– Den genomsnittliga tiden för ekobrott brukar ta upp mot 6-7 år i snitt att genomföra. Det har gått fort. Kanske lite väl fort, säger han.
Tage Alalehto är snarare kritisk till att flera av åtalspunkterna är dåligt underbyggda. Däremot påpekar han att den punkt som mest sannolikt kan leda till fällande dom är just svindleriåtalet gällande Jan-Åke Jonsson.
– Han var ansvarig för det finansiella läget och mediekontakterna. Man kan skylla på presskontakterna hur mycket man vill. Som vd är du ytterst ansvar för detta och de gick aldrig ut med några dementier, säger Tage Alalehto.